DROP TABLE Firebird a MySQL

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-15 10:36
0

W MySQL tabelę kasuję tak:
Drop Table if exists NazwaTabeli
czyli sprawdzam najpierw czy w ogóle istnieje.
A jak to zrobić w Firebird, bo słów "if exists" nie pozwala użyć Samej składni Drop Table NazwaTabeli nie mogę użyć bo się wywali jeśli nie ma tabeli.


pozdrawiam - Piotr
Delphi 2007

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 13:36
0

FB nie ma czegoś takiego jak IF EXISTS


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 13:51
0

To że nie działa na FB to zauważyłem. Ale jak się zabezpieczyć przed wywaleniem błędu gry chcę skasować tabelę która nie istnieje? Użyć do tego Try..Except? Czy może ktoś podać linka do helpa FB gdzie są opisane wszystkie dozwolone komendy SQL?


pozdrawiam - Piotr
Delphi 2007

Pozostało 580 znaków

2006-12-15 13:58
0

na stronie fb masz cały dział zatytułowany documentation


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-18 22:13
0

To moze i ja sie na cos przydam

Utworz sobie procedure i wpisz

select 1 from RDB$RELATIONS where RDB$RELATION_NAME='NAZWA TABELI'
into :istnieje

jezeli zwroci rekord to wtedy wiesz ze tabela istnieje, jezeli bedzie null znaczy ze tabeli nie ma.
Ewentualnie zamiast 1 mozesz sobie wstawic count(*)

Mam nadzieje ze pomoglem

Pozostało 580 znaków

2006-12-19 12:56
0

Poradziłem sobie stosując Try..except. A jak wczytać dane z pliku zawierającego 1 mln rekordów do bazy?


pozdrawiam - Piotr
Delphi 2007

Pozostało 580 znaków

2006-12-19 13:43
0

dokładnie tak samo jak z pliku zawierającego 1 rekord


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-19 15:43
0

tzn. jak?


pozdrawiam - Piotr
Delphi 2007

Pozostało 580 znaków

2006-12-19 16:12
0

a co nie wiesz jak zrobć??


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-19 16:24
0

W MySQL dane z pliku wczytuję tak:
LOAD DATA LOCAL INFILE 'Plik.txt'
INTO TABLE NazwaTabeli FIELDS TERMINATED BY ";"
(POle1,Pole2)
Jak to zrobić w FB?


pozdrawiam - Piotr
Delphi 2007

Pozostało 580 znaków

2006-12-19 16:38
0
  1. ściągamy opis języka SQL dla FB http://www.ibphoenix.com/downloads/60LangRef.zip
  2. otwieramy go i przechodzimy na stronę 72 (opis polecenia CREATE TABLE)
  3. na samym początku masz
    CREATE TABLE table [EXTERNAL [FILE] ’filespec’] (<col_def> [, <col_def> | <tconstraint> …]);
  4. zainteresuj się [EXTERNAL [FILE] ’filespec’]
    jak tak otworzysz ten plik to masz go w FB jako normalną tabelę

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0