[FB+Delphi] sortwanie po aliasach

0

Cześć, robię sortowanie w swojej aplikacji, bo niestety żaden z darmowych komponentów gridowych chyba tego nie robi.

Mam zapytanie np:

select t.*, z.kolumna as nazwa.....

Następnie dodaje do niego ORDER BY + nazwa kolumny(na nagłówek której zostało kliknięte)

I teraz tak, aby posortować po aliasie muszę podać cyfrę kolumny(np. 5 - zakładając, że w tabeli t są 4 kolumny).

O ile z zapytania mogę stwierdzić, że podana kolumna jest aliasem, to nie jestem w stanie stwierdzić, który ma numer. Da się to jakoś obejść? Musi się dać :)

0
DataSet.Fields.IndexOf(Column.Field);
0
Misiekd napisał(a)
DataSet.Fields.IndexOf(Column.Field);

Nie działa. Powinno być 10, a zwraca 8

0

u mnie działa

0
Misiekd napisał(a)

u mnie działa

A zamień kolejność pól w datasecie

0

że tak brzydko zapytam - a po c**** mam kolejność pól w DS zmieniać????

0
Misiekd napisał(a)

że tak brzydko zapytam - a po c**** mam kolejność pól w DS zmieniać????

Żeby nie zadziałało ;)

Robi się różne zmiany w bazie, w zapytaniu itd.
Zwłaszcza, że w Datasecie nie mam wszystkich pól, które są w tabeli, tylko niektóre i inne "dołączane"

0

ja Cię w ogóle nie rozumiem - piszesz zapytanie SQLowe zwracające xx pól (w sensie kolumn, żeby nie było niedomówień) po czym w TQuery wywalasz pola, które nie są Ci potrzebne (co powoduje to, że nie są one dostepne w żaden sposób). Jak dla mnie to tak jakbyś dzwonił do kogoś przez godzinę ale rozmawiał tylko 20 minut a reszte czasu milczał bo tak.
To jedno.
Drugie to piszesz zapytanie a potem zamieniasz sobie kolejnośc kolumn w T
Query bo tak, jakbyś nie mógł raz a dobrze zapytania napisać.

Nie pierwszy raz napiszę, że Twoje rozwiązania są dla mnie conajmniej dziwne (to takie najłagodniejsze określenie).
Tworzysz jakieś dziwne twory, które wg Ciebie powinny działać, moje (z resztą nie tylko moje) sugestie, żebyś się jakichś podstaw nauczył jak widać nie docierają, a potem masz same problemy z tym co sam wymyślisz a próby zmiany Twojego toku myślenia i przestawienia Cię na w miarę poprawne tworzenie aplikacji spełzają na niczym.

Zapytam jeszcze raz
Jakie przesłanki odnośnie funkcjonalności lub też może łatwości programowania (LOL) każą Ci napisać zapytanie SQLowe a następnie w T*Query pozmieniać kolejność i / lub wyrzucić niektóre pola?

0

Zapytam jeszcze raz
Jakie przesłanki odnośnie funkcjonalności lub też może łatwości programowania (LOL) każą Ci napisać zapytanie SQLowe a następnie w T*Query pozmieniać kolejność i / lub wyrzucić niektóre pola?

Przeważnie są to zmiany w bazie.
Przykładowo.

Dodanie pewnego pola "kontrolnego", którego nie wyświetlam. Nie dodaję go do Dataseta, a zapytanie mam: "Select * from...."

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1