[FB+Delphi] sortwanie po aliasach

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-11 13:25
0

Cześć, robię sortowanie w swojej aplikacji, bo niestety żaden z darmowych komponentów gridowych chyba tego nie robi.

Mam zapytanie np:

select t.*, z.kolumna as nazwa.....

Następnie dodaje do niego ORDER BY + nazwa kolumny(na nagłówek której zostało kliknięte)

I teraz tak, aby posortować po aliasie muszę podać cyfrę kolumny(np. 5 - zakładając, że w tabeli t są 4 kolumny).

O ile z zapytania mogę stwierdzić, że podana kolumna jest aliasem, to nie jestem w stanie stwierdzić, który ma numer. Da się to jakoś obejść? Musi się dać :)

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 13:50
0
DataSet.Fields.IndexOf(Column.Field);

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 14:26
0
Misiekd napisał(a)
DataSet.Fields.IndexOf(Column.Field);

Nie działa. Powinno być 10, a zwraca 8

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 14:50
0

u mnie działa


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 15:23
0
Misiekd napisał(a)

u mnie działa

A zamień kolejność pól w datasecie

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 15:45
0

że tak brzydko zapytam - a po chuj mam kolejność pól w DS zmieniać????


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 15:51
0
Misiekd napisał(a)

że tak brzydko zapytam - a po chuj mam kolejność pól w DS zmieniać????

Żeby nie zadziałało ;)

Robi się różne zmiany w bazie, w zapytaniu itd.
Zwłaszcza, że w Datasecie nie mam wszystkich pól, które są w tabeli, tylko niektóre i inne "dołączane"

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 16:10
0

ja Cię w ogóle nie rozumiem - piszesz zapytanie SQLowe zwracające xx pól (w sensie kolumn, żeby nie było niedomówień) po czym w TQuery wywalasz pola, które nie są Ci potrzebne (co powoduje to, że nie są one dostepne w żaden sposób). Jak dla mnie to tak jakbyś dzwonił do kogoś przez godzinę ale rozmawiał tylko 20 minut a reszte czasu milczał bo tak.
To jedno.
Drugie to piszesz zapytanie a potem zamieniasz sobie kolejnośc kolumn w T
Query bo tak, jakbyś nie mógł raz a dobrze zapytania napisać.

Nie pierwszy raz napiszę, że Twoje rozwiązania są dla mnie conajmniej dziwne (to takie najłagodniejsze określenie).
Tworzysz jakieś dziwne twory, które wg Ciebie powinny działać, moje (z resztą nie tylko moje) sugestie, żebyś się jakichś podstaw nauczył jak widać nie docierają, a potem masz same problemy z tym co sam wymyślisz a próby zmiany Twojego toku myślenia i przestawienia Cię na w miarę poprawne tworzenie aplikacji spełzają na niczym.

Zapytam jeszcze raz
Jakie przesłanki odnośnie funkcjonalności lub też może łatwości programowania (LOL) każą Ci napisać zapytanie SQLowe a następnie w T*Query pozmieniać kolejność i / lub wyrzucić niektóre pola?


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-12-11 16:16
0

Zapytam jeszcze raz
Jakie przesłanki odnośnie funkcjonalności lub też może łatwości programowania (LOL) każą Ci napisać zapytanie SQLowe a następnie w T*Query pozmieniać kolejność i / lub wyrzucić niektóre pola?

Przeważnie są to zmiany w bazie.
Przykładowo.

Dodanie pewnego pola "kontrolnego", którego nie wyświetlam. Nie dodaję go do Dataseta, a zapytanie mam: "Select * from...."

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0