[ORACLE]strona z uzyciem pakietow HTP i HTF

0

czesc, mam bardzo podstawowe pytanie jesli chodzi o zrobienie strony (interfejsu) dla bazy oracle; znalazlem sporo informacji na temat pakietow htp i htf ale nie wiem jak sprawic zeby byly one interpretowane przez przegladarke, nie wiem gdzie wrzucic strone (do ktorego folderu) i czy potrzebna jest jakas konfiguracja

no i nie wiem czy zapomoca tych pakietow mozna w ogóle sie jakosc podlaczyc pod baze

prosze o jakies odpowiedzi tylko prosto wytlumaczone ;)

Dzeiki

0
oracle__ napisał(a)

czesc, mam bardzo podstawowe pytanie jesli chodzi o zrobienie strony (interfejsu) dla bazy oracle; znalazlem sporo informacji na temat pakietow htp i htf ale nie wiem jak sprawic zeby byly one interpretowane przez przegladarke, nie wiem gdzie wrzucic strone (do ktorego folderu) i czy potrzebna jest jakas konfiguracja

no i nie wiem czy zapomoca tych pakietow mozna w ogóle sie jakosc podlaczyc pod baze

prosze o jakies odpowiedzi tylko prosto wytlumaczone ;)

Dzeiki

Najpierw trzeba zacząć od tego, że aby zrobić stronę w PL/SQLu nigdzie nie wrzucasz kodu źródłowego. Musisz go wykonac, podobnie jak na przykład zwykły INSERT. :) Najlepiej użyć do tego jakiegoś edytora-wspomagacza. Ściągnij sobie SQLDeveloper (napisany w javie i za free, do ściągniecia ze strony Oracle) albo SQLTools (łatwo znaleźć w google, też free). Ja używam tego drugiego.

Swój kod najlepiej ująć w pakiet. Dzięki temu procedury nie będą Ci się plątać. Dla pakietu trzeba też dać granta, aby można go było odpalać w przegląradce: GRANT EXECUTE ON nazwa_pakietu TO PUBLIC; w ogóle nietrudno znaleźć jakiś gotowy pakiet na sieci. :)

Pakiet ma też tą zaletę, że TYLKO procedury zadeklarowane w ciele pakietu mogą być uruchamiane w przeglądarce, a pozostałe nie.

U mnie (u siebie mam serwer 10g express) procedury uruchamiam przez przeglądarkę wpisując:
http://localhost:8080/apex/użytkownik.pakiet.procedura

Każda podstrona twojej witryny to będzie jedna procedura.

Poza tym aby to wszystko działało, niezbędne jest zmodyfikowanie funkcji użytkownika flows_020100 o nazwie wwv_flow_epg_include_mod_local. Najlepiej, gdy będzie ona zawsze zwracać TRUE. Wtedy każda (POPRAWNIE DZIAŁAJĄCA) procedura Ci się uruchomi. :)

Na wszelki wypadek podam mój adres email: [email protected] :) Odpiszę jak będę umiał. Aha, jak będziesz odpisywał na post, napisz też na maila, bo forum nie czytam. Przez przypadek znalazłem w google...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1