Jak obliczyć sumę iloczynów

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-27 18:17

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Cześć, czy ktoś mi może doradzić jak można łatwo obliczyć sumę iloczynów dwóch kolumn tabeli?
Polecenie SELECT SUM(pole1) ... obliczy mi sumę wszystkich wartości pola1, ja potrzebuję pomnożyć odpowiadające sobie wartości pola1 i pola2 i dodać je razem.

Jak to mozna zrobić?


Jarek

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 18:22

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

O ile zrozumialem to powinno byc:

select sum(pole1*pole2) ...

czyli wlasnie suma iloczynow - o to szlo?


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 18:50

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Dokładnie o to, Dzięki :)

A mam kolejny pewnie równie prosty problem:
Jak przepisać zawartość jakiejś kolumny do ComboBox-a lub DBComboBox-a i to jeszcze tak aby Items-y sie nie powtarzały aby potem np użyć to do filtrowania danych.

Z góry dzięki.


Jarek

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 19:08

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Jak przepisac to nie wiem, bo nie mam pojecia z czego korzystasz. A zeby sie nie powtarzaly mozesz uzyc:

select distinct pole from tabela

You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 19:20

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Korzystam z ADO (dbGo) pod Delphi na bazie FireBird. Własnie się męczę nad tym i nie wiem jak to ugryźć.


Jarek

Pozostało 580 znaków

2006-11-27 20:58

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Jak do wrzucic do delphi do comboboxa to Ci nie powiem, bo nie znam delphi. To zapytanie powyzej wylistuje Ci wszystkie unikalne wartosci pola 'pole' (czyli bez powtorzen). W kazym razie na pewno na mysql i mssql, na firebirdzie to musisz sobie sprawdzic.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0