Sumowanie czasu - problem.

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-21 12:48

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

Witam,

Poniżej opis problemu:
Jest sobie system rejestracji czasu pracy pracowników. W jednej tabeli odkładają się czasy wejścia oraz wyjścia dla wszystkich ludzi.

Tabela:
ZdarzenieID - jakiś autonumer
KodPracownika - numer identyfikacyjny pracownika
CzasZdarzenia - dokładny czas kiedy wystąpiło dane zdarzenie
KodZdarzenia - wejście/ wyjście (na przykład: wejście = 1; wyjście = 2)

Niestety zdarza się tak, że pracownik nie "wybije" się z systemu zaraz po pracy tylko na przykład na drugi dzień. Wtedy trzeba "obciąć" sumę godzin do max. 15h.

No i tutaj mój problem - jeżeli macie pomysł na jakieś sprytne zapytanie SQL, które wylistuje pracowników z sumowanym czasem pracy to będę ogromnie wdzięczny.

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 13:02

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

jeśli możesz to zmień tabelę na
ZdarzenieID
KodPracownika
CzasWejscia
CzasWyjscia

będzie dużo prościej. Teraz co do obcinania do 15h to lepiej obcinać do 8h (jeśli taki jest tam standardowy czas pracy) - jak ktoś nie będzie miał nadgodzin policzonych przez własne zapominalstwo to nastepnym razem się wpisze poprawnie.
Dalej - jaka baza
i na koniec z Twoją strukturą tabeli nie zrobisz tego w zapytaniu (nie w jednym) a jedynie w procedurze składowej


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 14:37

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0
Misiekd napisał(a)

jeśli możesz to zmień tabelę na(...)
:-| niestety nie mogę wogóle ingerować w strukturę tabel... gdybym mógł to bym sobie poradził :).
Co do obcinania czasu pracy - obowiązuje 12 godzinny czas pracy... niestety przy takiej strukturze tabel nie mam pojęcia jak "obciąć" czas żeby brał tylko te 12 godzin.
Hmm... poszukam czegoś o tych "stored procedures"...

Edit: no tak, zapomnialem o najwazniejszym: MS SQL

Pozostało 580 znaków

2006-11-21 14:50

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

napisz jaka baza


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-11-25 22:31

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

MS SQL

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0