[dodanie projektu] Calistos

Czy przyjąć projekt Calistos do Inicjatywy Yosemite?
Tak
44%
44% [90]
Nie
56%
56% [113]
2007-12-02 21:48
1

Calistos - prosty serwer http
Licencja : GPL
Wersja : 0.2
Osoby zaangażowane: Ja, Mentor, Inni.
Idea: Calistos ma być serwerem http nie wymagającym złożonej konfiguracji ani instalacji. Produkt ma być gotowy do użycia. Służyć może do hostingu plików lub zadań statystycznych po zdalną kontrolę włącznie.
Link : http://www.speedyshare.com/579636860.html
Pass: admin
User: admin

Pozostało 580 znaków

2007-12-02 23:28
0

Jaki język, jakie technologie? Nie będzie wymagał złożonej konfiguracji, ale jakie będzie miał przy tym możliwości? Instalacja modułów (takich jak php czy inne pythony)?


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2007-12-03 00:11
0

I dodaj ankietę do wątku. Poza tym... exe... Fajne, ale dla mnie np. to już przeszkoda.
Ogólnie mówiąc nie wiadomo o co chodzi i czy coś sobą projekt reprezentuje. ;) I gdzie można zobaczyć kod?
Napisz coś więcej.


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2007-12-03 16:04
0

To mogłeś źródła walnąć, nie mam ochoty exe ściągać, poza tym co z innymi osami niż Windows?


Pozostało 580 znaków

2007-12-03 17:41
0
  1. Jeżeli chodzi o źródła to dodam więcej detali :
    • nie podałem źródel bo mogą sie one wydać amatorskie (to jest napisane w Delphi)
    • serwer bazuje na komponencie Indy
    • nie chcemy zrobić remake apache ani nic takiego, system natomiast ma używać swoich szablonów i instalowalnych pluginów w postaci blibliotek dll
      Chodzi o coś małego i sprawnego. :-)

Pozostało 580 znaków

2007-12-03 17:58
0

Licencja : GPL

Wybacz, ale licencja GPL zakłada wolność, której grawancją w sumie jest dostęp do źródeł... chyba się nie dogadamy... dodałem ankietę.


I nie udawaj, że rozumiesz.

Pozostało 580 znaków

2007-12-03 18:15
0

Przypomnę tylko wymagania dotyczące projektów z przyjętego regulaminu.

Regulamin napisał(a)
  1. Muszą posługiwać się licencją (lub licencjami) znajdującymi się w liście zaakceptowanych przez Open Source Initiative, dostępnej pod adresem: http://www.opensource.org/licenses/alphabetical.
  2. Muszą mieć kod źródłowy dostępny przynajmniej na stronie domowej projektu.

Licencje znajdujące się na tej liście, w tym także GPL, obligują do udostępnienia kodów źródłowych. Nieudostępnienie kodu - zatem nietrzymanie się wybranej licencji - widzę jako najpoważniejszą przeszkodę, zaraz po ewentualnym braku akceptacji ze strony forumowiczów, dla uznania projektu.

Co do reszty kandydatury nie mam zastrzeżeń. Czekam zatem przez tydzień na komentarze. Życzę powodzenia.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2007-12-03 18:31
0

Podaję źródła, proszę jednak o wyrozumiałość.
link: http://www.speedyshare.com/783377859.html

Pozostało 580 znaków

2007-12-03 21:56
0

A mi się nawet idea podoba. Proste, szybkie, jeden EXE, zero konfiguracji. W pewnych warunkach może być dobre.

Jednak na razie jest w stanie bardzo, bardzo wczesnym. Brzydki kod (Project1.dpr?), zero komentarzy w nim, skorzystanie z jednego gotowego komponentu, nawet się przedstawia jako "Indy Server 9.0" czy coś w tym stylu.

Jestem - na razie - przeciw. Mam nadzieję, że się rozwinie, bo będzie to coś jakże odmiennego od tych wszystkich systemów zarządzania treścią w PHP ;-)

Pozostało 580 znaków

2007-12-04 11:31
0

Ja też jestem przeciwny - amatorszczyzna. Może się nadaje do downloadu w naszym serwisie, ale do inicjatywy - na razie NIE.


<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2007-12-07 21:01
0

No myśl zmyślna. Tylko popiszcie jeszcze to sobie, rozbudujcie i kuknijcie za jakiś czas. Bo na razie to jest jakieś 200 linijek kodu, z czego 25% to IDE Delphi wygenerowało ;]

IMO za mało, tak objętościowo, jak i funkcjonalnie.
A, napisałeś:

nie podałem źródel bo mogą sie one wydać amatorskie (to jest napisane w Delphi)

I dupa tam, że Delphi, Ty się tym nie przejmuj, bo jak będzie dobrze działać i będzie pożyteczne, to będzie OK. Może szkoda, że w oparciu Indy, ale to też nie znaczy, że amatorskie itd Po prostu widziałem, że na forum ludzie znający się na Delphi trochę zjeżdżali Indy i coś innego proponowali do sieci.

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0