[dodanie projektu] Calistos

1

Calistos - prosty serwer http
Licencja : GPL
Wersja : 0.2
Osoby zaangażowane: Ja, Mentor, Inni.
Idea: Calistos ma być serwerem http nie wymagającym złożonej konfiguracji ani instalacji. Produkt ma być gotowy do użycia. Służyć może do hostingu plików lub zadań statystycznych po zdalną kontrolę włącznie.
Link : http://www.speedyshare.com/579636860.html
Pass: admin
User: admin

0

Jaki język, jakie technologie? Nie będzie wymagał złożonej konfiguracji, ale jakie będzie miał przy tym możliwości? Instalacja modułów (takich jak php czy inne pythony)?

0

I dodaj ankietę do wątku. Poza tym... exe... Fajne, ale dla mnie np. to już przeszkoda.
Ogólnie mówiąc nie wiadomo o co chodzi i czy coś sobą projekt reprezentuje. ;) I gdzie można zobaczyć kod?
Napisz coś więcej.

0

To mogłeś źródła walnąć, nie mam ochoty exe ściągać, poza tym co z innymi osami niż Windows?

0
  1. Jeżeli chodzi o źródła to dodam więcej detali :
  • nie podałem źródel bo mogą sie one wydać amatorskie (to jest napisane w Delphi)
  • serwer bazuje na komponencie Indy
  • nie chcemy zrobić remake apache ani nic takiego, system natomiast ma używać swoich szablonów i instalowalnych pluginów w postaci blibliotek dll
    Chodzi o coś małego i sprawnego. :-)
0

Licencja : GPL

Wybacz, ale licencja GPL zakłada wolność, której grawancją w sumie jest dostęp do źródeł... chyba się nie dogadamy... dodałem ankietę.

0

Przypomnę tylko wymagania dotyczące projektów z przyjętego regulaminu.

Regulamin napisał(a)
  1. Muszą posługiwać się licencją (lub licencjami) znajdującymi się w liście zaakceptowanych przez Open Source Initiative, dostępnej pod adresem: http://www.opensource.org/licenses/alphabetical.
  2. Muszą mieć kod źródłowy dostępny przynajmniej na stronie domowej projektu.

Licencje znajdujące się na tej liście, w tym także GPL, obligują do udostępnienia kodów źródłowych. Nieudostępnienie kodu - zatem nietrzymanie się wybranej licencji - widzę jako najpoważniejszą przeszkodę, zaraz po ewentualnym braku akceptacji ze strony forumowiczów, dla uznania projektu.

Co do reszty kandydatury nie mam zastrzeżeń. Czekam zatem przez tydzień na komentarze. Życzę powodzenia.

0

Podaję źródła, proszę jednak o wyrozumiałość.
link: http://www.speedyshare.com/783377859.html

0

A mi się nawet idea podoba. Proste, szybkie, jeden EXE, zero konfiguracji. W pewnych warunkach może być dobre.

Jednak na razie jest w stanie bardzo, bardzo wczesnym. Brzydki kod (Project1.dpr?), zero komentarzy w nim, skorzystanie z jednego gotowego komponentu, nawet się przedstawia jako "Indy Server 9.0" czy coś w tym stylu.

Jestem - na razie - przeciw. Mam nadzieję, że się rozwinie, bo będzie to coś jakże odmiennego od tych wszystkich systemów zarządzania treścią w PHP ;-)

0

Ja też jestem przeciwny - amatorszczyzna. Może się nadaje do downloadu w naszym serwisie, ale do inicjatywy - na razie NIE.

0

No myśl zmyślna. Tylko popiszcie jeszcze to sobie, rozbudujcie i kuknijcie za jakiś czas. Bo na razie to jest jakieś 200 linijek kodu, z czego 25% to IDE Delphi wygenerowało ;]

IMO za mało, tak objętościowo, jak i funkcjonalnie.
A, napisałeś:

nie podałem źródel bo mogą sie one wydać amatorskie (to jest napisane w Delphi)

I dupa tam, że Delphi, Ty się tym nie przejmuj, bo jak będzie dobrze działać i będzie pożyteczne, to będzie OK. Może szkoda, że w oparciu Indy, ale to też nie znaczy, że amatorskie itd Po prostu widziałem, że na forum ludzie znający się na Delphi trochę zjeżdżali Indy i coś innego proponowali do sieci.

0

Dzieki za pozytywny feedback jak i za ten krytyczny. Tak jak powiedziałem idea jest taka, że to ma być prosty pakiet który każdy może obslugiwać. Należy jeszcze dodać pliki konfiguracyjne (zakres katalogów udostępnionych), hasła, support dla szablonów, obsługę bibliotek i takie rzeczy żeby to było proste i myślę, że wtedy to będzie działać.
Jeżeli ktoś z krytykujących ma większe doświadczenie jeżeli chodzi o protokół HTTP to nasz team jest dla niego otwarty. Czy dostaniemy sie do Inicjatywy, czy nie to i tak będziemy rozwijać ten projekt jako że jesteśmy przejęci ideą którą widocznie my i niewielka część ludzi pojmuje. Dziękuję jednak za wszelkie uwagi.

0

Coś słabo czytałeś ten krytyczny feedback :). Generalnie ludzie są ZA, tylko że póki co - jest tego za mało. Czy ktoś tu pisał, że idea jest kiepska i że mu się pomysł nie podoba? Ja nie zauważyłem.

0

Heh, to załapują się tutaj ludzie za kod czy za ideę? :> Bo kod będziemy rozwijać i to może robić każdy znając ideę, ale jak na razie każdy patrzy na source sceptycznie. Patrząc też na sondę nie sądzę że dostaniemy się do Inicjatywy, ale to nam wcale nie przeszkadza w rozwijaniu projektu. :-)

0

Mozesz zasugerowac sie tym: http://www.adp-gmbh.ch/win/misc/webserver.html

Szkoda ze piszesz w Delphi, bo rozwijajac powyzszy kod (np. dodajac obsluge bibliotek, modułów) mozna by bylo stworzyc fajna rzecz.

co do pisania serwera w Delphi za pomoca Indy to jakos mi to sie nie widzi, ale moze sie myle...

0

Jako że jesteśmy przejęci ideą którą widocznie my i niewielka część ludzi pojmuje.
(...)
Heh, to załapują się tutaj ludzie za kod czy za ideę? :> Bo kod będziemy rozwijać i to może robić każdy znając ideę, ale jak na razie każdy patrzy na source sceptycznie.

Idea, Idea, Idea... ja bym to raczej nazwał "pomysłem" (zresztą całkiem dobrym), ale nic epokowego nie odkryliście, więc trochę mniej samozachwytu i obrażonego tonu.

Programy tu mają być przydatne, oryginalne (czyli posiadające ideę:P), ale też i dobrze napisane. Jesteśmy społecznością programistyczną, więc nie dziw się że kładziemy na to tak duży nacisk.

Jeśli uważasz, że twój kod da się ładnie rozbudować i poprawić jego jakość - ok. Ja Ci wierzę, ale wróć jak już to zrobisz. Z solidnym, dobrze rokującym na przyszłość, kodem zostaniesz przyjęty z otwartymi ramionami. Z tym czymś.. wątpię.

0

Takie pytanie, ocb z tymi szablonami? Co to ma robić?

0

Projekt odrzucono z powodu braku akceptacji społeczności dla aplikacji na obecnym stadium rozwoju.

Regulamin - Dodawanie projektu:

Jeśli projekt zostanie odrzucony, twórca lub współtwórca ma prawo do ponownego zgłoszenia go dopiero po upływie 30 dni.

Zwrócę uwagę na to, iż termin ten jest przeznaczony właśnie dla projektów, jak ten: ciekawych i wzbudzających zainteresowanie poruszaną tematyką, ale wymagających dużo dodatkowej pracy, by uczynić go atrakcyjnym i wartym ponownego rozpatrzenia.

Wykorzystana technologia nie ma znaczenia w Inicjatywie, ale znaczenie ma, co przy pomocy dowolnych, dostępnych technologii autor potrafi zrobić z pomysłem.

Jak najbardziej zachęcam do kontynuowania prac nad projektem i wykorzystanie powyższej krytyki jako konstruktywnego narzędzia weryfikacji planowanego rozwoju.

Dopisane: jeśli są jakieś niewyjaśnione kwestie czy pytania do projektu, zachęcam zainteresowanych do stworzenia w niniejszym dziale osobnego wątku z dyskusją.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1