[dodanie projektu] SithTemplate

0

Nazwa projektu: SithTemplate
Stan rozwoju: alpha/beta, aktualna wersja 0.6.3
Strona domowa: http://piotrlegnica.one.pl/SithTemplate
SVN: http://sourceforge.net/svn/?group_id=203179
Download: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=203179
Licencja: New BSD License

SithTemplate to system szablonów napisany w całości w PHP5 (wymaga 5.1+ z SPL). Jest mocno rozszerzalny, konfigurowalny, dosyć szybki i stara się być kompatybilny z Django (implementuje większość tagów i filtrów, używa takiej samej składni). Z tego co mi wiadomo (jak ktoś zna inny, to będę wdzięczny za namiar) to jako jedyny system dla PHP5 obsługuje dziedziczenie szablonów. Nad projektem pracuję sam.

Jak wszystko dobrze pójdzie (czyt. jeśli uda mi się dokończyć dokumentację), to w ciągu najbliższego tygodnia powinienem skończyć wersję 0.7.0, aktualne TODO jest w repozytorium: http://sithtemplate.svn.sourceforge.net/viewvc/sithtemplate/trunk/TODO?view=markup

0

Kurcze, nie moge zrodel sciagnac z sourceforge - 400 Bad Request.

0

Jedno spostrzeżenie mam, że to już trzeci framework webowy w inicjatywie... To nie znaczy, że SithTemplate porzucić. Ale to na pewno znaczy, że "rynek" chyba mocno nasycony albo i przesycony jest. Konkurencję będziesz miał, a nawet już masz.

Z tego względu IMHO b. mądra decyzja, żeby mieć zgodność z jakimś istniejącym systemem popularnym. Dobry atut z dziedziczeniem szablonów, jeśli tego inni nie mają. Gdyby dokumentacja już była w kupie, to może właśnie z tym bym sobie poeksperymentował i poćwiczył PHP (bo dlaczego nie z tym?).

0
Ranides napisał(a)

Jedno spostrzeżenie mam, że to już trzeci framework webowy w inicjatywie... To nie znaczy, że SithTemplate porzucić. Ale to na pewno znaczy, że "rynek" chyba mocno nasycony albo i przesycony jest. Konkurencję będziesz miał, a nawet już masz.

Hm, ja bym systemu szablonów frameworkiem nie nazwał. Raczej uzupełnieniem do MVC. A projekt powstał bo istniejące biblioteki nie oferowały tego co potrzebowałem, czyli dziedziczenia szablonów właśnie (co prawda gdzieś widziałem jakąś cienką nakładkę na Smarty, ale działało toto niezbyt dobrze, no i to PHP4).

Adam Boduch napisał(a)

Kurcze, nie moge zrodel sciagnac z sourceforge - 400 Bad Request.

Alternatywny download jest na Launchpadzie: https://launchpad.net/sithtemplate/+download
I Baazarowy mirror SVN: https://code.launchpad.net/~vcs-imports/sithtemplate/trunk

0

@Ranides: Z tym, że każdy z tych systemów to trochę co innego.

Tutaj mamy do czynienia z systemem szablonów. To jeszcze nie jest CMS ani framework. Jest to moduł, który jest ciekawy i może nawet przemyślę wykorzystanie go w Cube, jeśli mi się spodoba i nie będzie dużych trudności z przesiadką. Być może zapewni mi coś, co w tym momencie jest niewygodne, bo korzystam ze Smarty.

Avallah - w/g opisu (nie śledziłem rozwoju, a gdy zaczynali, to niewiele było, więc nie wiem jak się ma to do stanu obecnego) jest to CMS. System przeznaczony dla przeciętnego śmiertelnika i pisany prawie od zera (z tego, co widziałem w opisie, to jedynym gotowym komponentem jest właśnie system szablonów - Smarty).

Cube - również CMS, ale wzbogacony o unikalne funkcje, które są głównym celem jego powstania (CMS to tylko dodatek dla dopełnienia wszystkiego), takie jak CVS oparty o serwer HTTP czy inne moduły typowe dla projektów programistycznych (jak choćby bugtracker czy system publikacji kolejnych wydań, docelowo wprost z CVS). Z założenia projekt przeznaczony dla programistów i pokrewnych, generalnie grup ludzi pracujących nad jakimiś projektami. Ponadto jest oparty na pisaniu nowych, "końcowych" funkcjonalności, jednocześnie możliwie opierając się na gotowych rozwiązaniach - CI, Smarty, HTMLPurifier.

0

Ja polecam, sam używam już od jakiegoś czasu. Jak na razie mnie nie zawiodły.

0

@PiotrLegnica i DzieX - to o tym wczoraj czatowaliście? Akurat kliknąłem na stopkę DzieX'a i wpadłem w środek rozmowy :)

Co do samej kandydatury nie mam zastrzeżeń. Czekam zatem przez tydzień na komentarze. Życzę powodzenia.

0

U nas to ciężko wyodrębnić konkretny temat rozmowy, szczególnie wczorajszej ;), ale tak, SithTemplate też był.

0

Jestem na tak, czemu nie. A mam pytanko, ma obsługe cache? Nie znalazłem nic o tym, warto by było w przyszłości dodać keszowanie szablonów.

0

Kod PHP szablonu jest cache'owany. Statycznego cache wyniku nie ma, być może gdzieś w okolicach finałowej wersji dopiszę, IMHO i tak lepiej cache HTTP obsłużyć.

0

W związku z brakiem większego sprzeciwu, zostaje mi napisać: Projekt dodano.

Przypominam, że projekt ten ma prawo do posługiwania się oznaczeniem Inicjatywy Yosemite we wszystkich swoich materiałach.

Przy okazji przepraszam za opóźnienie w niniejszej akceptacji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1