[Specyfikacja] Funkcje walidacji

0

W module functions_validate.php powinny znalezc sie funkcje sprawdzjace poprawnosc informacji. Na sam poczatek:

validate_string(&$string, $min = 5, $max = 32)

Funkcja powinna sprawdzac dlugosc lancucha przekazanego poprzez referencje, w parametrze $string. Kolejne dwa parametry (opcjonalne) zawieraja minimalna oraz maksymalna dlugosc dlugosc lancucha. W razie stwierdzenia nieprawidlowosci, funkcja powinna zwrocic false.

validate_username(&$username)

Funkcja powinna sprawdzac poprawnosc nazwy uzytkownika przekazanej poprzez referencje. Funkcja powinna usuwac spacje, znaczniki HTML oraz inne niedozwolone znaki z parametru $username. Dodatkowo funkcja powinna wywolywac inna funkcje - validate_string() w celu sprawdzenia, czy dlugosc nazwy uzytkownika jest prawidlowa. Funkcja dodatkowo powinna zwracac true lub false jezeli dlugosc nazwy uzytkownika jest odpowiednia.

validate_email(&$emali)

Funkcja, korzystajac z wyrazen regularnych powinna sprawdzac poprawnosc adresu e-mail i zwracac true lub false w przypadku porazki.

Na razie tyle z funkcji walidacji :)
Kto napisze zgodnie z ta specyfikacja? :)

0

Ja moge napisać :)

0

No i ok... super. Pamietaj tylko aby kod byl zgodny z "coding style" ktory jest zapisany w dokumentacji... Zgodnie ze stylem kodowania napisane sa dotychczasowe plik umieszczone na http://cvs.4programmers.net.

0

Wrzucam do siebie na serwer bo przy próbie zalogowania na CVSa dotaję "Connection timed out".

http://chserwis.host.sk/val.rar

// na serwerze jest zablokowane hotlinkowanie, wiec trzeba wpisac adres recznie lub odswieżyć :)

0

Hmmm... czy to prawidlowy format RAR? Bo cos mi sie rozpakowac nie chce... archiwum uszkodzone czy jak?

0

No rzeczywiście coś się pochrzaniło.

spróbuj http://chserwis.host.sk/val.zip

0

No i elegancko :) Dzieki :)
A co do CVS: miales zalozone konto na CVS? :/ Hmm... z tymi watpliwosciami zapraszam do Embraced'a, on zarzadza serwerem CVS.

Twoj modul umiescilem juz na CVS. Prosba jedna: nie stosuj funkcji wyrazen PHP (typu ereg, ereg_replace) tylko wyrazen regularnych Perla (preg_match, preg_replace). Sa zwyczajnie szybsze :)

0

OK, na przyszłość będę wiedział :)

Co do CVS'a to nie wiem, czy mam tam konto, ale w temacie "Poszukiwani programiści" napisałeś, że utworzyłeś je także dla mnie.

//dodam że ja ostatnio mam takze problemy z cvs podczas pobierania danych w pewnym momencie error, a wszystko działało dobrze, no i strasznie wolno to wszystko idzie - koxak

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1