Otwórz za pomoca...

0
  1. Jak zrobic zeby podczas odwierani pliku tekstowego (*.txt) uzywajac opcji "otworz za pomoca..." po wybraniu mojego programu do Memo zostal zaladowany text z pliku ?

  2. Jak dodac swoj program do listy znajdujacej sie w okienku do wybraniu programu ?--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
    Delphi 6

0

co do pierwszego to po prostu muszisz dac w OnCreate
if ParamCount &gt 0 then
Memo1.LoadFormFile(ParamStr(1)); //czy jakos inaczej
no w rejestrze musisz zrobic zeby Ci do programu dodawal jako parametr nazwe pliku (chyba %L)

0

ad 2:

W Rejestrze w kluczu HKCR w podkluczu text file mozesz stworzyc klucz np. 'Otworz w moim programie' i nastepnie w stworzonym przez Ciebie kluczu stworz klucz o nazwie 'command' gdzie jako wartosc domyslna przypiszesz sciezke do programu, ktorym chcesz otwierac plik textowy i dodasz %1.

Jesli chcesz zeby wszystkie pliki *.txt otwieraly sie za pomoca twojego programu, to w kluczu Open\command jako wartosc domyslna musisz ustawic sciezke do twojego programu + %1

Pozdrawiam {hello}
--LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Romantiko napisał:
&gt[...] sciezke do programu, ktorym chcesz otwierac plik textowy i dodasz %1.
&gt[...] sciezke do twojego programu + %1

Lepiej dac "%1" zamiast %1, bo bedzie problem z nazwa pliku np. "C:\pilk ze spacjami w nazwie.txt"
--sys:> logout....

0

Wielkie dzieki za odpowiedzi :-) --Ozyrys Pozdrawiam {hello}
Delphi 6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1