Problem z biblioteką DLL

0

Bardzo proszę o pomoc:
czytałem artykół o dll-kach, ale wciąż mi nie wychodzi samodzielne budowanie dll-ek.
Chciałbym prosić o rozwiązanie mojego problemu (pilne): kopiowanie, usuwanie lub tworzenie pliku poprzez dll... (najlepiej tworzenie pliku...) ,tzn gotowy kod dll-ki z procedurą.
Za pomoc z góry dziekuję.

--Pozdrawiam

Pracuję w Delphi 6

0

moze byc podal to, co do tej pory napisales ??? ;)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Mówiłem, że NIE POTRAFIE tego napisnać w DLL-u :[
W ogóle dopiero zaczynam zabawę z tymi DLL-ami.
Tak więc, jeśli ktoś potrafi, proszę o pomoc...--Pozdrawiam

Pracuję w Delphi 6

0

A przegladales przykaldowe biblioteki DLL umieszczone na tej stronie? Jest kilka przykladow takich programow. Najlepiej sie uczyc na innych zrodlach, analizowac je itp.--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

W ogole nie bardzo rozumiem posty typu: jak zrobic kopiowanie pliku przez DLL. O ile ja rozumiem cokolwiek, to kopiowanie (jak i inne kazde inne zadanie) wyglada tak samo niezaleznie czy jestw DLL-u czy w EXEcu. A robienie DLLi, ich ladowanie (statyczne lub dynamiczne), wywolywanie procedur to zupelnie niezalezna sprawa.
Czy moze jednak czegos nie rozumiem...???--Pawel

Delphi6

0

Dll są bardzo przydatne, gdy są gotowe napisane przez kogoś.
Samemu pisać, NIE MA większego sensu.
Do kopiowania, kasowania i.t.p. są gotowe komponenty. Naprawdę szkoda czasu na powtarzanie czegoś, co jest gotowe.--Pozdrowienia dla całego FORUM !!!

Marco_99

0

Marco_99 napisał:

&gtSamemu pisać, NIE MA większego sensu.

Nie zgadzam sie.

Po pierwsze, pewne zadania wymagaja DLL-u. Np globalny hook na systemie (przynajmniej wg MSDN). Vide:
http://www.4programmers.net/f[...]x.php?action=show&id=4039

Po drugie, jesli w duzym programie masz rzadko uzywany spory kawal kodu, wartu go wrzucic w DLL, jak bedzie potrzebny, to zaladowac dynamicznie, a potem wywalic zeby nie zawalal pamieci.--Pawel

Delphi6

0

Marco_99 napisał:
Dll są bardzo przydatne, gdy są gotowe napisane przez kogoś.
&gtSamemu pisać, NIE MA większego sensu.
&gtDo kopiowania, kasowania i.t.p. są gotowe komponenty. Naprawdę szkoda czasu na powtarzanie czegoś, co jest gotowe.

Zgadzam się! Trzeba wykorzystywać napisane DLL przez kogoś już.
Ktoś przetrawił temat, napocił się i chce się podzielić na jakiś warunkach.
JA WALCZĘ Z PRZESZKODĄ {glowa}
Mam DLL'a Microsoftu TAPI32.DLL, jest w nim to co potrzebuję.
Trudnośc u mnie polega na wyłuskaniu procedur z C++ by Delphik coś zrozumiał.
Ja ledwo sobie radze z tymi handle, pointer i innymi LPCSTR'ami.
Która zmienna jest wyjściowa, a która wejściowa.
Męczę się z tą dokumentacją Microsoftu, sama radość!!
:[[
Może już ktoś zaimplementował to cudo (TAPI) w Delphi.

Pozdrawiam wszystkich DelphiProgrammersów.

0

Marco_99 napisał:
Dll są bardzo przydatne, gdy są gotowe napisane przez kogoś.
&gtSamemu pisać, NIE MA większego sensu.
&gtDo kopiowania, kasowania i.t.p. są gotowe komponenty. Naprawdę szkoda czasu na powtarzanie czegoś, co jest gotowe.

Zgadzam się! Trzeba wykorzystywać napisane DLL przez kogoś już.
Ktoś przetrawił temat, napocił się i chce się podzielić na jakiś warunkach.
JA WALCZĘ Z PRZESZKODĄ {glowa}
Mam DLL'a Microsoftu TAPI32.DLL, jest w nim to co potrzebuję.
Trudnośc u mnie polega na wyłuskaniu procedur z C++ by Delphik coś zrozumiał.
Ja ledwo sobie radze z tymi handle, pointer i innymi LPCSTR'ami.
Która zmienna jest wyjściowa, a która wejściowa.
Męczę się z tą dokumentacją Microsoftu, sama radość!!
:[[
Może już ktoś zaimplementował to cudo (TAPI) w Delphi.

Pozdrawiam wszystkich DelphiProgrammersów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0