Sekundy i postęp na gauge...

0

Witajcie!
Mam dylemat!
Jak napisać program, który na formularzu ma Edita, Gauge i Buttona, a działać ma tak:
Jak w Edita wpisze np. 20 ( oznacza to 20 sekund ) to postęp mijania dwudziestu sekund ma być widoczny na Gauge.
Jak to zrobić? Kod zapewne nie jest długi więc prosiłbym o pomoc?!
Pozdrawiam.

0

Witajcie!
Mam dylemat!
Jak napisać program, który na formularzu ma Edita, Gauge i Buttona, a działać ma tak:
Jak w Edita wpisze np. 20 ( oznacza to 20 sekund ) to postęp mijania dwudziestu sekund ma być widoczny na Gauge.
Jak to zrobić? Kod zapewne nie jest długi więc prosiłbym o pomoc?!
Pozdrawiam.
ver
a : integer;
begin
//a := 0: ten kod w form on create
gauge1.maxvalue := strtoint(edit1.text);
gauge1.progress := a + 1;
if a &gt= strtoint(edit1.text) then
begin
timer1.enabled := false;
end;
end;

chyba powinno dzialac jezeli nie to odpisz - nie sprawdzalem kodu.

0

ja bym zrobil tak:
najpierw deklarujemy zmienna globalna:
i : Integer;
pozniej dorzucamy na forme timera z Intervalem rownym 1000 i Enabled = False a w procedurze OnTimer piszemy:

begin
Inc(i);
if i StrToInt(Edit1.Text) then
Gauge1.Progress := i
else
begin
Gauge1.Progress := i;
Timer1.Enabled := False;
Edit1.Enabled := True;
end;
end;

w procedurze OnClick buttona dajemy to:

begin
Gauge1.MaxValue := StrToInt(Edit1.Text);
Gauge1.Progress := 0;
Edit1.Enabled := False;
Timer1.Enabled := True;
i := 0;
end;

mysle ze nic nie namieszalem :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

A żeby na labelu pokazało przebyte sekundy: 1...2...3

0

jezeli w moim kodzie to label1.caption := inttostr(a)+' s';

0

a u mnie w OnTimer:
Label1.Caption := IntToStr(i) + ' s' ---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0