Potęgi

0

Cześć
Może ma ktoś jakiś fajny pomysł żeby np. można było wpisać funckję kwadratową w Edit a chodzi mi dokładnie o potęge...

W sumie to niechodzi mi tylko o potęge chodzi mi również o to żeby to jakoś ładnie zapisać i Od razu żeby komputer mógł po potęgach funckji rozpoznać jaka to funkcja czy wielomian czy kwad. a może bez potęg liniowa (złorzona jak na razie odpada) ...--Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

Nie kapuje o co ci iega ale chyba będę umiał tobie pomóc (pogadamy na gg) co do potę "^"

liczba :integer;

lub for i:=1 to ile_do_potegi do
begin
liczba := liczba * liczba; //:) vhyvba bedzie dzialac
end;

ale wiem ze jeszcze cos chciales ale ja tego nie skapowalem

0

Obawiam, ze chodzi o cos bardziej zawilego, GORTH, mianowicie, zeby komp po analizie stringu np. 'y=ax2+bx+c' czy moze 'f(x)=-10+2x-.24*x2' rozpoznal, ze chodzi o funkcje kwadratowa i odpowiednio z nia postapil. Wyznam, ze taka analize stringow uwazam za jedno z bardziej upierdliwych zajec i podziwiam eske ze w ogole chce mu sie za to brac. Ja na pewno zwalilbym na uzytkownika przy pomocy radiobuttonow do wyboru rodzaju funkcji i pojawiajacych sie odpowiednio okienek edit do wpisywania wspolczynnikow.

A co do potegi w ogole, to w module Math jest funkcja Power, ktora w przeciwienstwie do kodu GORTHa pozwala na obliczanie poteg ulamkowych lub ujemnych.

Pozdrawiam, Pawel--Pawel

Delphi6

0

Dzięki wam :)))

Ale mam już ciakawy pomysł ;)))

Zrobię chyba w ten sposub że np. wielomian się będzie wpisywać tak..

f(x)={225}x[7] + {3}x[3] - {65}x[2] + {45}x;

Liczby będą wpisane w nawiasy takie {} a potęga w nawias taki []...
No i teraz przy czytaniu jeżeli spotka w stringu '{' to wtedy zapisuje wszystkie pojedyncze znaki do stringów aż nie napodka '}'... Jak już napodka to wtedy składa pojedyncze stringi i zamienia je na liczbę i jeszcze sprawdza znak przed nawiasem czy jest + czy - i zapisuje do tablicy. Zrobię też drugą tablicę w której będą same potęgi będzie ich tak samo szukać jak liczb. X jest wstawiany do tej samej tabeli co liczby bo X to też liczba :))). Tylko powstaje jeden problem jak rozłorzę tą funckje do tabeli to nie będzie wiadomo która potegą do ktorej liczby(poniewaz nie ktore liczby nie posiadaja potegi) a więc jeżeli liczba NIE MA potęgi to podniosę ją do potegi pierwszej (to wsumie to samo);

Czyli powyższa funkcja po takim przekształeceniu będzie wyglądać tak

f(x)={255}[1] x[7] + {3}[1] x[3] - {65}[1] x[2] + {45[1] x[1];


No a potem po ponownym złorzeniu jej z tabeli będzie wyglądać już tak

f(x)= 255power(x, 7) + 3power(x, 3) - 65power(x, 2) + 45x;

oczywiście jeżeli w tabeli gdzie są zapisane potęgi znajdzię liczbę jeden to nie będzie podnosić liczby odpowiadającej tej samej pozycji w tabeli z liczbami do potęgi 1 bo po co, po prostu pominie to :)))

Jeżeli ktoś rozumie o co mi chodzi i wie jak można to wszystko ulepszyć albo ma jakiś w ogóle lepszy pomysł. Proszę o Pomoc :))))

Dzięki {browar} --Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

Metoda z nawiasami bedzie latwa dla komputera ale zaloze sie ze uzytkownik bedzie sie mylil. Moze jednak lepiej najpierw zapytac o rodzaj funkcji (np. o maksymalna potege) a potem pytac oddzielnie o kolejen wspolczynniki w oddzielnych editach?--Pawel

Delphi6

0

No i tu masz racje :)))

Ale też nie każdy użytkownik wie jak wyglądają poszczególne funkcje (uczę się w technikum u mnie w klasie mam np. kolesi którzy nie potrafią dobrze ułamków dodawać) dla tego chciałbym żeby użytkownik wpisał sobię funkcję a resztę już wykonał komputer...

No i też mam pomysł jak wyeliminować nawiasy za pomocą zmiennych boolean...

Nie wiem czy jest ktoś tym zainteresowany a więc nie będe tego pisał (jeżeli ktoś jest to napiszcie to postaram się wyjaśnić jak) :))))

{browar} --Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

eska napisał:
No i tu masz racje :)))
&gt
&gtAle też nie każdy użytkownik wie jak wyglądają poszczególne funkcje (uczę się w technikum u mnie w klasie mam np. kolesi którzy nie potrafią dobrze ułamków dodawać) dla tego chciałbym żeby użytkownik wpisał sobię funkcję a resztę już wykonał komputer...
&gt
&gtNo i też mam pomysł jak wyeliminować nawiasy za pomocą zmiennych boolean...
&gt
&gtNie wiem czy jest ktoś tym zainteresowany a więc nie będe tego pisał (jeżeli ktoś jest to napiszcie to postaram się wyjaśnić jak) :))))
&gt

Wiesz, jak nie paotrafia dodac ulamkow, to i funkcji dobrze nie wpisza. A jakbys tak namalowal Labelami jak krowie na miedzy
f(x)=ax+b
f(x)=ax2+bx+c (oczywiscie superscript zamiast 2)
itd az do jakiejs sensownej wartosci i dal przy nich Radiobuttony, a po wyborze dal forme z wypisana wolami na gorze znowu funkcja i okienka podpisane a, b, c itd, to nie byloby latwiej?

&gt
&gt--
&gtDelphi 6; Pozdrawiam eSka :-) --Pawel

Delphi6

0

Nie no przy funckji kwadratowej to NIE MA problemu...

Ale problem polaga na tym że program ma liczyć przebieg funkcji wymiernej w której w mianowniku jest jedna funkcja a w liczniku druga...

A więc wtedy dopiero taki sobie typek co ledwo zdaje z klasy do klasy będzie musiał policzyć przebieg takiej funkcji to uruchomi program i tu ma problem bo będzie się musiał nuczyć co to funckja kwadratowa wielomianowa wymierna liniowa (no tą chyba każdy zna hehe) to tego może się też trafić funkcja potęgowa albo wykładnicza a o niedaj jak zobaczy że musi se też zapoznać z logarytmiczną to po prostu zamknię program i albo sprowadzi kogoś co ma jakieś pojęcie na temat matmy i wpisze mu w ten program tą funckję albo go po prostu usunie z dysku :)))))

Jak sam chyba widzisz program i tak będzie dość rozbudowany i będzie zawierał full wzorów i jeszcze full algorytmów żeby komp wiedział jak je zastosować :))))) A więc zrobienie rozpoznania funkcji nie będzie aż takim wielkim kłopotem :)))

A może chcesz się przyłączyć do robienia programu ??? Pomoc mile widziana :)) {browar}

Dzięki za wszystko :))))--Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

eska napisał:
&gtA może chcesz się przyłączyć do robienia programu ??? Pomoc mile widziana :))

Dzieki za propozycje, ale chyba nie skorzystam. W ogole to chetnie bym sie rozerwal pisaniem ciekawego programu, ale niestety chyba nie moglbym poswiecic temu zbyt wiele czasu. Wiec wole sie nie podejmowac :))). Ale powodzenia!--Pawel

Delphi6

0

Spoko dzięki za pomoc na forum. I potrzymanie mnie na duchu hehe. Jak dla mnie program jest ciekawy tak samo jak matematyka :)))

{browar} --Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1