jeszcze raz drukowanie...

0

dobra... to moze inaczej... jak przypisac kolejne wartosci z TListView (wszystkie kolumny a w nich caprion, kolejno wszystkie subitemy) do pliku tekstowego? wydrukuje sobie sam plik...

0

To banał, myslałem ze chodzi Ci o co innego

Pisze z glowy, wiec moga byc bledy

var
F: TextFile;

begin
for i:=0 to Pred(ListView1.Items.count) do
begin
write(F, ListView1.Items[i].Caption)
for j:=0 to Pred(Listview1.Items.SubItems.Count) do
write (F,ListView1.Items[i].SubItems[j];
writeln(F);
end;
end;
i dalej w tym guscie

mozesz rozdzielac tabulatorami (Write(F, List...Caption, #9) ) to potem ladnie wejdzie np do Excela--Pawel

Delphi6

0

a moglbym prosic o procedure, ktora zapisuje zawartosc TListVIew w pliku tekstowym, a nie tylko do wprowadzania wart. do zmiennych. z gory dzieqje :)

0

Czarownik napisał:
a moglbym prosic o procedure, ktora zapisuje zawartosc TListVIew w pliku tekstowym, a nie tylko do wprowadzania wart. do zmiennych. z gory dzieqje :)

Jesli sie nie myle to powyzsza proceura to wlasnie czynila, choc brakowalo jej kilku rzeczy, ktorych nie chcialo mi sie pisac i pozostawilem je Tobie jako chyba oczywiste ;) .

Oto pełna wersja działająca:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

var
F: TextFile;
i,j : integer;

begin
AssignFile(F,'C:\windows\desktop\listview.txt');
Rewrite(F);

for i:=0 to Pred(ListView1.Items.count) do
begin
write(F, ListView1.Items[i].Caption, #9); //#9 to tabulator
for j:=0 to Pred(Listview1.Items[i].SubItems.Count) do
write (F,ListView1.Items[i].SubItems[j], #9);
writeln(F);
end;

CloseFile(F);

end;

jesli chodzi o co innego, to napisz--Pawel

Delphi6

0

&gtAssignFile(F,'C:\windows\desktop\listview.txt');

tu wywaliło backslashe!!! nie wiem czemu :( --Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1