DUŻE & małe LiTeRy

0

mam w edit1 taki tekst - poeboł.RTF

jeżeli mój program obsługuje specjalny tryb dla plików rtf to tylko wtedy kiedy "rozszerzenie" = 'rtf' a nie 'RTF' teraz jak zrobić aby to nie miało róznicy czy było napisane dużą czy małą literą.

0

Przed sprawdzeniem zamien stringa na male lub DUZE literki funkcjami

var Nowe, Stare: String;
[...]
Nowe:=UpperCase(Stare); * z 'abcd' zrobi 'ABCD'
Nowe:=LowerCase(Stare); * z 'ABCD' zrobi 'abcd'
--sys:> logout....

0

a ja tekst będzie "oPeK"??

0

AnsiLowerCase() - zmieni na male litery lacznie z polskimi znakami typu ąęć
AnsiUpperCase() - zmieni na duze litery lacznie z polskimi znakami typu ąęć
LowerCase() - zmieni na male litery ale znaki typu ĄĘĆ zostana duze :-)
UpperCase() - zmieni na duze litery ale znaki typu ĄĘĆ zostana male :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

ZIOMBER napisał:
a ja tekst będzie "oPeK"??

a ciezko Ci jest to sprawdzic ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1