Zdalne uruchamianie Aplikacji przez sieć

0

Zaczynam tworzyć programy sieciowe i mam pomysł, ale nie mam rozwiązania.
Chcę uruchamiać program przez LAN. Działam w Delphi.
Przykład:
Wpisując text w moim programie do rozmów (coś w stylu IRC)
chcę wywołać program na PC podpiętym do sieci (znam IP)
wpisuję komunikat, walę w Enter na na innym PC uruchamia się program

0

Wiec Pit najpierw troche wstepu [mozesz nie czytac, ale sie przyda]
Jesli korzystasz np. z ClientSocket i ServerSocket to proponuje zrobic cos takiego [ale niekoniecznie to jest moj wymysl sprzed jakis 2 lat ;)]. Otoz dane wysylalem jako string, ale stosujac pewna metode. W jednym "pakiecie" szlo kilka informacji jako jeden string. Polegalo to na oddzieleniu informacji jakims znakiem [np. #255]. Wiec wysylalem cos takiego [zaluzmy ze # to oddzielnik] :
Id#Od#Do#Tresc
Gdy aplikacja otrzyma komunikat rozdziela to wszystko na czesci i mamy
Id - naglowek, ja przyjalem ze np. 0 - Text [czyli dodaje do memo czy cos], 1 - to juz cos innego [czyli np. uruchomienie aplikacji o sciezce dostepu podajnej w polu Tresc]. Przy okazji jest przesylana informacja Od kogo i Do kogo [bylem leniwy i nie chcialo mi sie rozdzielac informacji na serwerze, wiec rozsylal on wszystko do kazdego, a weryfikacja czy to jest do tej osoby czy do innej byla juz przeprowadzana u klienta] :) Troche to pogiety pomysl, ale zawsze bedziesz mial od czego zaczac. Jesli chcesz to mailnij to podrzuce zrodelka takiego programu [ja uzywalem opcji uruchamiania aplikacji na czyims kompie to uruchamiania serwerow trojanow :D]. --sys:> logout....

0

Musisz mieć (na komputerze odbierającym) jeszcze jeden swój program, który by odbierał i przetwarzał towje informacje.

0

kurde sheitar!!! wyprzediziles mnie ;( :) {browar} dla ciebie

0

Jezeli wpolisz troche wiecej praktyki to prosze :
(jezeli alpikacja jest oparta na ServerSocket i ClinetSocket)

Na serverku (w OnServerRead) :
(w sekcji uses dodac 'SHELLAPI')

var
S: String;
begin
S := ServerSocket1.Socket.ReceiveText;
if Pos('/run#',S)&gt0 then
begin
Delete(S,Pos('/run#',S),5);
ShellExecute(Handle,'open',(PChar(S)),nil,nil,SW_SHOWNORMAL);
end;
end;

A w client'cie :
(np. tekst wpisujesz w edicie)

begin
ClientSocket1.Socket.SendText('/run#'+Edit1.text);
*lub
ClientSocket1.Socket.SendText(Edit1.text);
*tylko wtedy trzeba w edicie wpisac rowniez : /run#
end;

PS. mam nadzieje ze oto chodzilo... , nie mam 100% pewnosci czy to dziala - nie sprawdzalem
--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
[email protected]

DELPHI 6 RULEZ

0

czy chcesz uruchamiac programu po stronie erwera (tzn serwer wykonuje program)
jezeli tak to zapomnij o delphi i zajmij sie java (RMI - Remote method Invocation)
...ba mozesz posunac sie dalej i przesylac wybrane obiekty w postaci byteCODE ale to juz inna bajka

... albo zainstaluj UNIX'a

a Delphi moze conajwyzej sciagnac jakis programik z jakiegos serwerka i uruchomic go na maszynia klienta

wojta$--Lets make linux better :-)

0

wojtas napisał:
czy chcesz uruchamiac programu po stronie erwera (tzn serwer wykonuje program)
&gtjezeli tak to zapomnij o delphi...

Czy uwazasz ze to jest nie mozliwe w delphi ??--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
[email protected]

DELPHI 6 RULEZ

0

Wyjasnienie do mojego powyzszego postu (dnia 28.05.2002 15:58 , tam gdzie dalem kod) :

Aby w podany przeze mnie sposub odpalic jakis program na kompie servera to musisz do niego wyslac text (wpisac w polu edit) :
"/run#sciezka do programu"
Na tej zasadzie mozna rowniez uruchamiac inne rzeczy jak rowniez strony internetowe czy domyslne programy pocztowe z podanym mailem...

Napisalem to wyjasnienie bo ktos mogl nie skapnac o co mi chodzi....--Ozyrys Pozdrawiam {hello}
[email protected]

DELPHI 6 RULEZ

0

ozyrys napisał:
wojtas napisał:
&gtczy chcesz uruchamiac programu po stronie erwera (tzn serwer wykonuje program)
&gt&gtjezeli tak to zapomnij o delphi...
&gt
&gtCzy uwazasz ze to jest nie mozliwe w delphi ??
&gt

a czy jest :-)
to o czym myslicz to tylko komunikacja klient serwer (pytanie : odpowiedz) a nie
wykorzystanie mocy obliczeniowej serwera .

czy widziales kiedys serwer cienkich klientow napisany w delphi, lub jakas inna profesjonalna podkreslam PROFESJONALNA aplikacje sieciowa napisana w Delphi
owszem jest pelno smieci informatycznych napisanych przez absolwentow technikow budowlanych tudziez innych bardzo powaznych uczelni ale jest to tylko informatyczny szmelc

pozdrawiam
wojta$--Lets make linux better :-)

0

OK zgadzam sie z toba , ale on chyba nie chcial pisac profesionalnej aplikacji ;)
A jak na takie "domowe" rozwiazanie w delphi to moja metoda nie jest chyba taka zla... :P --Ozyrys Pozdrawiam {hello}
[email protected]

DELPHI 6 RULEZ

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1