Czy matma jest potrzebna w informatyce?

0

Zadam to pytanie bo niektorzy kwestianuja jej przydatnosc w np. programowaniu wizualnym, ale moim zdaniem jej zla znalomosc uniemozliwia napisanie bardziej zlozonego programu (lub przynajmniej bardzo to utrudnia). Jakie sa wasze opinie na ten temat?

0

Co rozumiesz przez znajomosc matmy: 2 dzialania (+/-)? cztery dzialania? ;-)

--Pawel

Delphi6

0

Niewatpliwie dobrze jest byc dobrym z tego przedmiotu.--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

czy musisz znac matematyke ???

NIE jesli do konca zycia chcesz programowac interfejsy do baz danych, fajne odtwarzacze mp3 itp

albo mozesz sie zajac kompresja danych , algorytmika itp i byc szanowanym programista

np. jak bez matematyki zrobic programik ktory na mapie wyszykuje najkrotsza droge (pomijajac problem zapisu w pamieci mapy - tu tez pomaga matematyka)

3maj sie
wojta$--Lets make linux better :-)

0

Nie !
Mi znajomość matematyki kojarzy się z skończonymi studiami, o profilu matematycznym lub matmo podobnym.
A do programowania obiektowego nie jest to przydatne. Wystarczy calc.exe.
Pozdrowienia All.--Marco_99

0

Matma jak matma, ale sprobujcie cos zrobic w OpenGl'u bez fizyki!-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

q w dniu 12.3.2002 18:39 napisal:
Co rozumiesz przez znajomosc matmy: 2 dzialania (+/-)? cztery dzialania? ;-)
&gt
&gt
&gt
&gt--
&gtPawel
&gt
&gtDelphi6

Przez znajomosc matmy rozumiem to iz osoba jest niezaleznie od tego gdzie sie uczy (szkola srednia czy studia) jest dobra z tego przedmiotu i nie sprawia mu on problemow

0

wojtas w dniu 12.3.2002 18:47 napisal:
czy musisz znac matematyke ???
&gt
&gtNIE jesli do konca zycia chcesz programowac interfejsy do baz danych, fajne odtwarzacze mp3 itp
&gt
&gtalbo mozesz sie zajac kompresja danych , algorytmika itp i byc szanowanym programista
&gt
&gtnp. jak bez matematyki zrobic programik ktory na mapie wyszykuje najkrotsza droge (pomijajac problem zapisu w pamieci mapy - tu tez pomaga matematyka)
&gt
&gt3maj sie
&gtwojta$
&gt
&gt--
&gtLets make linux better :-)

Ale jesli osoba by w miare matme znala to oprocz interfejsu baz danych by mogla zaprogramowac ich obsluge, robic odtwarzacze mp3 nie tylko ladnie wygladajace ale majace takze szereg funkcji przeksztalcania dzwieku: od przyspieszania, zwalniania, odwracania po ustawianie stopnia kompresji dzwieku itp.

0

zylo w dniu 12.3.2002 20:9 napisal:
wojtas w dniu 12.3.2002 18:47 napisal:
&gtczy musisz znac matematyke ???
&gt&gt
&gt&gtNIE jesli do konca zycia chcesz programowac interfejsy do baz danych, fajne odtwarzacze mp3 itp
&gt&gt
&gt&gtalbo mozesz sie zajac kompresja danych , algorytmika itp i byc szanowanym programista
&gt&gt
&gt&gtnp. jak bez matematyki zrobic programik ktory na mapie wyszykuje najkrotsza droge (pomijajac problem zapisu w pamieci mapy - tu tez pomaga matematyka)
&gt&gt
&gt&gt3maj sie
&gt&gtwojta$
&gt&gt
&gt&gt--
&gt&gtLets make linux better :-)
&gt---
&gt
&gtAle jesli osoba by w miare matme znala to oprocz interfejsu baz danych by mogla zaprogramowac ich obsluge, robic odtwarzacze mp3 nie tylko ladnie wygladajace ale majace takze szereg funkcji przeksztalcania dzwieku: od przyspieszania, zwalniania, odwracania po ustawianie stopnia kompresji dzwieku itp.

zle mnie chyba zrozumiales ja NIE kwestionuje koniecznosci znajomosci matematyki (a wrecz popieram)
aczkolwiek bardzo duzo zajmuje sie bazami danuch (oracle sybase i postgreSQL) i znajomosc matematyki w tym przypadku nie jest konieczna chociaz przydaje sie logika aby opanowac system regol .

a co do dzwieku to nie znam sie na tym (chociaz pracowalem nad projektem kompresja mpeg - ale tylko z algorytmicznego punktu widzenia) , natomiast bardzo duzo swijego czasu poswiecilem kompresji danych i wiem ile moze zdzialac znajomosc matematyki (a konkretniej matematyki dyskretnej tydziez algorytmiki)

ale matematyka za !!!

motto

jak nie umiesz matmy zajmij sie html'em

wojta$ (not a html programmer)--Lets make linux better :-)

0

Widze jednak ze mamy dosyc podobne zdanie, ja tez uwazam ze w programach nastawionych glownie na czesc wizualna nie jest matma potrzebna, ale w innych problemach jesli nawet z niej bezposrednio nie korzystamy to jej znalomosc (a raczej znajomosc logicznego myslenia jakie cwiczy sie rozwiazujac zadania z matematyki) znacznie ulatwia sprawe--Delphi 5 (paskal is good too)

0

zylo w dniu 12.3.2002 21:15 napisal:
Widze jednak ze mamy dosyc podobne zdanie, ja tez uwazam ze w programach nastawionych glownie na czesc wizualna nie jest matma potrzebna, ale w innych problemach jesli nawet z niej bezposrednio nie korzystamy to jej znalomosc (a raczej znajomosc logicznego myslenia jakie cwiczy sie rozwiazujac zadania z matematyki) znacznie ulatwia sprawe
&gt
&gt--
&gtDelphi 5 (paskal is good too)

HOWGH i wszystko jasne

wojta$--Lets make linux better :-)

0

Oczywiśćie, ale nie zawsze.
Ja przekonałem się o tym jak zacząłem pisać gierki :).
Jeśli chcecie pisać proste gry to musicie znać podstawy matmy a nawey fizyki :)))
Ale jeśli na razie się tym nie zajmujecie to nie przejmujcie się tym. Nie samymi grami człowiek żyje ;).
Mimo wszystko moim zdaniem matma i fiza to integralna część programistyczna.
Pozdrawiam, administrator serwisu www.delphi-area.scrypty.com

0

Ja wlasciwie jestem jeszcze mlody, ale mi osobiescie matma nie jest zbytnio przydatna.
Pisalem Odtwarzacze mp3 i wystarczy mi jesli umiem zamienic np. 1667873 milisekund na iles tam minut i sekund. Poza tym to nie jest mi przydatna (na razie). Jednak zdaje sobie sprawe, ze piszac zaawansowane aplikacje bedzie niezbedna.--Wirek
e-mail : [email protected];
[email protected].
Napisz!

0

Delphi Area w dniu 12.3.2002 21:34 napisal:
Oczywiśćie, ale nie zawsze.
&gtJa przekonałem się o tym jak zacząłem pisać gierki :).
&gtJeśli chcecie pisać proste gry to musicie znać podstawy matmy a nawey fizyki :)))
&gtAle jeśli na razie się tym nie zajmujecie to nie przejmujcie się tym. Nie samymi grami człowiek żyje ;).
&gtMimo wszystko moim zdaniem matma i fiza to integralna część programistyczna.
&gtPozdrawiam, administrator serwisu www.delphi-area.scrypty.com
&gt

hohoho teoria gier to juz chyba watek na osobny temat ale jestem za
heurystyka forever

wojta$--Lets make linux better :-)

0

Ja mam dosc jasne zdanie na temat umiejetnosci matematycznych. Przykladem jest moje ulubione ostatnio sortowanie. BARDZO czeesto pojawia sie te problem w roznych algorytmach. I tu pojawia sie trick. Nie wystarczy znac jednego najshybshego algorytmu sortowania. Niby najlepshy jest quicksort, ale to tylko pozory. Uwazam, ze w 50% lepshe som inne algorytmy. I jaki wybrac? I tu pojawia sie matematyka. Bez niej nie da sie rozwionzywac takich problemow. A pojawiajom sie one czesto. Raz inny algorytm jest lepshy dla tych konkretnych danych, raz inny, slabshy, sprawdza sie bo nie wykonuje operacji na skomplikowanych strukturach. Be matematyki to mozna tylko w Wordzie pisac, a i tak som problemy z sherokosciom tabeli :)--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

0

Skysh w dniu 13.3.2002 14:12 napisal:
Ja mam dosc jasne zdanie na temat umiejetnosci matematycznych. Przykladem jest moje ulubione ostatnio sortowanie. BARDZO czeesto pojawia sie te problem w roznych algorytmach. I tu pojawia sie trick. Nie wystarczy znac jednego najshybshego algorytmu sortowania. Niby najlepshy jest quicksort, ale to tylko pozory. Uwazam, ze w 50% lepshe som inne algorytmy. I jaki wybrac? I tu pojawia sie matematyka. Bez niej nie da sie rozwionzywac takich problemow. A pojawiajom sie one czesto. Raz inny algorytm jest lepshy dla tych konkretnych danych, raz inny, slabshy, sprawdza sie bo nie wykonuje operacji na skomplikowanych strukturach. Be matematyki to mozna tylko w Wordzie pisac, a i tak som problemy z sherokosciom tabeli :)
&gt
&gt--
&gtDelphi 4
&gt
&gtSkysh The God, Your Slave

swiete slowa dobry czlowieku--Lets make linux better :-)

0

I nawet jak ktos nie chce pisac programow zawierajacych skomplikowane algorytmy to znajomosc matmy przydaje sie chociazby zeby oszacowac szybkosc dzialania programu i/lub stwierdzic ze inne rozwiazanie spelni swoja role a program bedzie dzialal szybciej--Delphi 5 (paskal is good too)

0

Prawie w kazdym programie wystepuje matematyka
(pomijam begin end.) ;-)

pozdr--Astacus (D5 Pro)

0

hmm... a czy przypadkiem algorytmika nie jest "podrozdzialem" matematyki, a informatyku to juz jest scisle zwiazana z algorytmika.. Raczej ;P

Pozdrawiam Zylo & Skysh :PPPP

i Pozdrawiam Wszystkich :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1