Własne operatory arytmetyczne w Delphi

0

Czy ktoś wie jak w Delphi można zaprogramować operatory arytmetyczne( + , - , * , / ), i czy w ogóle można.Jeśli tak to dajcie znać. --Pozdrawiam
Marcin Bloch
Delphi6

0

Nie wiem o co Ci chodzi. Opetatory to operatory.

Podstawowe operatory matematyczne:
Dodawanie ( + )
Odejwowanie ( - )
Mnożenie ( * )
Dcielenie ( DIV lub MOD ) - Dzielenie całkowite i reszta z dzielenia całkowitego

Podstawowe operatory przypisania:
=, &lt, &gt, &lt&gt, itp.

Reszty szukaj w helpie delpi, jest tam wszystko.

Pozdrowienia.--Marco_99

0

Chodzi mi o możliwość stworzenia własnych definicji operatorów matematycznych.
Jest to niezbędne np. przy manipulacji liczbami urojonymi/zespolonymi.
W c++ korzysta się ze słowa kluczowego operator, np. operator+...--Pozdrawiam
Marcin Bloch
Delphi6

0

Marcin [mailto:[email protected]] w dniu 12.3.2002 17:5 napisal:
Chodzi mi o możliwość stworzenia własnych definicji operatorów matematycznych.
&gtJest to niezbędne np. przy manipulacji liczbami urojonymi/zespolonymi.
&gtW c++ korzysta się ze słowa kluczowego operator, np. operator+...
&gt
&gt--
&gtPozdrawiam
&gtMarcin Bloch
&gtDelphi6

Witam
Troche a właściwie zupełnie nie na temat. Czy Pan ma tak samo na nazwisko co ja? Mało prawdopodobne żeby imię Pan też miał takie co ja. Nawet podpis ten sam:

Pozdrawiam
Marcin Bloch
Delphi6

Czy pan się podemnie podszywa czy co?--Pozdrawiam
Marcin Bloch
Delphi6

0

Na temat: obawiam sie ze jedyne wyjscie (w Delphi) to zdefiniowanie zwyklych funkcji zamiast operatorow. W gruncie rzeczy wychodzi na to samo tylko trzeba wiecej sie nastukac w klawisze.--Pawel

Delphi6

0

W Delphi z tego co wiem, nie da sie definiowac wlasnych operatorow. I nie jest to wcale taka duza wada. Wbrew pozorom.--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

0

najlatwiej jest chyba zrobic po prostu cos takiego:

function dodaj(liczbaA, liczbaB: integer): integer;
begin
result := liczbaA + liczbaB;
end;

i tak mozesz zrealizowac kazda funkcje matematyczna
co do liczb zespolonych to musisz najpierw zadeklarowac zmienna typu record o wartosciach np Re i Im

procedurka dodawania dwoch liczb zespolonych wygladalaby nastepujaco:

type
TZespol = record
Re, Im: Real; //deklaracja typu dla liczb zespolonych :-)

procedure dodaj_zespol(A, B: TZespol): TZespol;
begin
Result.Re := A.Re + B.Re;
Result.Im := A.Im + B.Im;
end;

dla wszystkich operacji na zespolonych dziala swietnie jak dobrze napiszesz procedurki :)
jakby co to napisz do mnie na maila

pozdrawiam--Zuk

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1