Zapis, zmiana, porównywanie z daną wartością w r

0

Mam taki problem:

  • chciałbym, aby po wpisaniu do Edit1 jakiegoś tekstu i naciśnięciu przycisku1 zmieniała się wartość klucza (nazwa np. "ghg") w rejestrze z poprzedniej na taki właśnie tekst.
  • z tego ma korzystać program hasłowy przy zmienianiu hasła. Chciałbym, aby program porównywał wpisany tekst w Edit2 z tą wartością w rejestrze i po naciśnięciu przycisku2 gdy będzie taki sam to aby wyskakiwała wiadomość "ok".

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuję :-) --Pozdrawiam

Pracuję w Delphi 6

0

(...)a gdy wartość nie bedzie się zgadzała to ma wyskakiwać wiadomość: "bad".--Pozdrawiam

Pracuję w Delphi 6

0

a moze bys poczytal artykul o rejestrze???????
http://www.4programmers.net/delphi/rejestry.html
co do zapisu do rejestru to masz kod ponizej:

var
Reg : TRegistry;
begin
Reg := TRegistry.Create;
try
Reg.OpenKey('Software\Hasla', True);
Reg.WriteString('ghg', Edit1.Text);
finally
Reg.Free;
end;
end;

a co do sprawdzania tego hasla:

var
Reg : TRegistry;
begin
Reg := TRegistry.Create;
try
Reg.OpenKey('Software\Hasla', True);
if Edit2.Text = Reg.ReadString('ghg') then
ShowMessage('OK')
else
ShowMessage('BAD');
finally
Reg.Free;
end;
end;

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Dzięki, zadziałało :-) :-) :D ;) {brawo} {hello} {browar} --Pozdrawiam

Pracuję w Delphi 6

0

Nie zapomnij o jakims SUPER EXTRA SWIETNYM algorytmie kodowania ;)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

A jak można taki algorytm kodowania zrobić?--Pozdrawiam

Pracuję w Delphi 6

0

Np. Zmień wszystkie literki na większe o trzy albo o ile tam chcesz a potem może jeszcze zmienić ich kolejność...

Wszystko zależy od twojej inwencji --Delphi 6; Pozdrawiam eSka :-)

0

Naszy napisał:
A jak można taki algorytm kodowania zrobić?

Tutaj masz przyklad: http://www.4programmers.net/programmes/szyfrator.zip

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1