Procedury...

0

Nie zrozumielismy sie

zmiana koloru formy i Exit bylo do eksperymentow.

Zeby dzialalo, wywal oczywiscie zmiane koloru formy i Exit i zrob cos z ustawieniem koloru Pen. Bo to jest kluczowe miejsce. Niestety za malo chyba wiem o rysowaniu w Delphi zeby wiedziec o co chodzi.

Pomaga np ustawienie koloru Pen w programie glownym a wywalenie tego z biblioteki. Ale to malo eleganckie, moze ktos inny pomoze, bo ja juz nie wiem.

Aha, zeby nie bylo watpliwosci, przeniesienie ustawienia koloru Pen do programu glownego testowalem przy dynamicznym ladowaniu procki z dll-u, wiec jest szansa ze u Ciebie na statycznym nie zdaziala. Ale chyba niewielka :)--Pawel

Delphi6

0

Tak wywalenie koloru dziala...ale po jego usunieciu ta procedura traci sens;(

Wygla na to ze musze wrocic do procedury w kodzie programu...

Dziekiz a pomoc... :| --take care,

Wodzu

0

Wodzu napisał:
Tak wywalenie koloru dziala...ale po jego usunieciu ta procedura traci sens;(
&gt
&gtWygla na to ze musze wrocic do procedury w kodzie programu...
&gt
&gtDziekiz a pomoc... :|

No bez kitu Wodzu, nie poddawaj sie, wlasnie wstalem z lozka i patrze na to co zdazyliscie napisac :) Pewnie nic nie wskoram, ale spruboje ci jakos pomoc z dll, tylko na razie nie moge jeszcze poprawnie pisac. Nie zalamuj sie, wszystko bedzie OKa :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

pq napisał:

  1. Romantiko 23.05 16:37
    &gt
    &gtexports moze byc bez name lub index. Name potrzebne jest jesli chcesz wyeksportowac procedure pod inna nazwa niz uzywales w dll-u.

OK nie wiedzialem o tym , dzieki :)
&gt
&gt2. Romantiko 23.05 20:11
&gt
&gtJa bym niekonieczne wywalal stdcall. (...) W dll-ach pod winda w dobrym tonie jest uzywanie stdcall lub safecall, wtedy dll jest dostepny dla programow nie-delphi.

No jasne, ale mowimy tutaj o programie i bibliotece dll, ktora ma tylko jedna funckje w sobie i nie bedzie wykorzystywana nigdzie indziej, wiec moim skromnym zdaniem 'stdcall' jest zbedne i w moim przypadku, kiedy to usunalem funkcje z dll zaczely u mnie dzialac :)
--LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Wodzu, taki kod u mnie dziala, tylko ze wywala sie , gdy zamykam program

procedure Rameczka(Forma :TForm);
begin
with Forma.Canvas do
begin
MoveTo(0,0);
Pen.Color:=$004A4A4A;
LineTo(Forma.ClientWidth, Forma.ClientHeight);
end ;
end;

Zaraz cos moze z tym pokombinuje, aaaaaaha usunalem stdcall , moze to byl blad, a moze nie, nie wiem :) Trzeba pokombinowac :) Powodzenia

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Romantiko napisał:
Wodzu, taki kod u mnie dziala, tylko ze wywala sie , gdy zamykam program

Romantiko, z calym szacunkiem, do tego doszlismy (a glownie Wodzu doszedl) sami. Wymysl, dlaczego uzycie Pen.Color:=cos tam w DLL-u powoduje wywalenie. Bez tego chodzi OK, no ale Wodzu chce miec kolorowa kreske...--Pawel

Delphi6

0

pq napisał:
Romantiko napisał:
&gtWodzu, taki kod u mnie dziala, tylko ze wywala sie , gdy zamykam program
&gt
&gtRomantiko, z calym szacunkiem, do tego doszlismy (a glownie Wodzu doszedl) sami. Wymysl, dlaczego uzycie Pen.Color:=cos tam w DLL-u powoduje wywalenie. Bez tego chodzi OK, no ale Wodzu chce miec kolorowa kreske...

Oups, nie przeczytalem, wstalem kilkamascie min temu, PRZEPRASZAM {glowa} {glowa} {glowa} {glowa} {glowa}

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Romantiko napisał:
wstalem kilkamascie min temu,

temu to dobrze...--Pawel

Delphi6

0

Wodzu napisał:

&gtNIE rozumiem dlaczego program przy zamknieciu sie wykrzacza:(

Nie doczytalem tego :( :(

{wstyd} {wstyd} {wstyd} {wstyd} {wstyd} {wstyd} {wstyd}

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

pq napisał:
Romantiko napisał:
&gt wstalem kilkamascie min temu,
&gt
&gttemu to dobrze...
&gt

W koncu zdalem mature to zasluguje na odpoczynek {browar}

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Hmmm...tak sobie rozmyslam i rozmyslam i raczej nic mi z tego nie przychodzi ;)

ale...moze problem z Pen.Color jest taki, ze wartosci kolorow sa przechowywane w jakiejs tablicy a wydaje mi sie, ze gdy mamy doczynienia z tablicami badz tez rekordami to nalezy nieco inaczej podejsc do tworzenia i ladowania bibliotek?
Nie wiem czy te przemysleina sa sluszne bo jak z pewnoscia zdazyliscie zauwazyc o tworzeinu DLLi dowiedzialem sie wczoraj :-) .

Probowalem poekseprymentowac tez z ShareMem jednak to tez nie przynioslo zadnych efektow... :[

Bede myslal dalej a jutro spytam mojego wykladowcy, moze on bedzie wiedzial..

trzymajcie sie :)--take care,

Wodzu

0

Powodzenia {browar}

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

A czy w DLLu można również deklarować funkcje ??

Pozdrawiam. {hello} {hello}
Chodek
D6

0

Chodek napisał:
A czy w DLLu można również deklarować funkcje ??

Jak najbardziej. pamietaj tylko o knwencji wywolywania (Stdcall itd)--Pawel

Delphi6

0

Chodek napisał:
A czy w DLLu można również deklarować funkcje ??

W dll'u mozna (prawie) wszystko :) Jak masz program zalozmy 1000 linii to staje sie on czasami malo czytelny, sa problemy przewijaniem itp. Proponuje wtedy 'upakowac' czesc procedur i funkcji wlasnie do dll'ki. U mnie to pomoga :)

Pozdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1