Jak zmienić fragment stringu

2002-03-11 21:30
Bodzio
0

Jak wychwycić w zmiennej typu string z pośród ciągu znaku istnienie określonego ciągu
i zastąpić go innym ciągiem. Przykład : ‘Ala ma kota’ ==> ‘Ala chce kota’ .

Pozostało 580 znaków

2002-03-11 21:51
lo
0

procedure zamien (a,zamien,naco:string; var b:string);
var
i,j,z :integer;
zmienna :boolean;
begin
for i:=1 to lenght(a) do

begin
zmienna := true;

for j:=1 to lenght(zamien) do
if a[i+j-1] &lt&gt zamien[j] then
zmienna := false;

if zmienna then

begin
for z:=1 to i do
b[z] := a[z];
for z:=1 to lenght(naco) do
b[z+i]:=naco[z];
for z:=1 to (lenght(a)+lenght(naco)-lenght(zamien)-i) do
b[z+i+lenght(naco)]:=a[i+z];
end;

end;

end;

dla niektorych danych moze sie wysypywac

Pozostało 580 znaków

2002-03-11 21:55
wojtas
0

naucz sie perla (albi / i JAVY) tam zrobisz to jednym wywolaniem funkcji

jakiej ?????

a to musisz sobie juz poczytac (w rozdziale strings) :-)

wojta$--Lets make linux better :-)

Pozostało 580 znaków

2002-03-11 22:08
pq
0

W Delphi mozna uzyc funkcji Pos i Length oraz procedur Insert i Delete:

var
glowny, szukany, podmiana : string;
pozycja: integer;

begin
glowny:='Ala ma kota';
szukany:='ma';
podmiana:='chce';
pozycja:=Pos(szukany, glowny);

if pozycja &lt&gt 0 then
begin
Delete(glowny, pozycja, Length(szukany));
Insert(podmiana, glowny, pozycja);
end;

end;
--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-12 20:16
wojtas
0

Nooo zapamnialem napisac o czyms takim jak AWK i SED - kazdy szanujacy sie programista powinien wiedziec jak sie tym poslugiwac a przynajmniej co to jest :-)

wojta$--Lets make linux better :-)

Pozostało 580 znaków

2002-03-12 20:27
pq
0

Ja nie wiem co to jest (a moze wiem tylko nie znam tych nazw??). Prosze mnie oswiecic!--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-12 21:15
wojtas
0

pq w dniu 12.3.2002 20:27 napisal:
Ja nie wiem co to jest (a moze wiem tylko nie znam tych nazw??). Prosze mnie oswiecic!
&gt
&gt--
&gtPawel
&gt
&gtDelphi6

AWK to najpotezniejszy jezyk skryprowy do obrobki textow
SED to edytor strumieniowy (bardzo wyraznie ukierunkowany na UNIX'y) oba
z tekstami robia wszystko co mozna sobie wyobrazic i jeszcze troch wiecej
opis obydwu zajmuje ok 500 stron (czystych informacji oczywiscie - pomijajac opis instalacji itp)

wojta$--Lets make linux better :-)

Pozostało 580 znaków

2002-03-12 23:06
pq
0

No to juz wiem co to znaczy. Moge udawac szanujacego sie programiste :))))))--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-13 16:14
wojtas
0

pq w dniu 12.3.2002 23:6 napisal:
No to juz wiem co to znaczy. Moge udawac szanujacego sie programiste :))))))
&gt
&gt--
&gtPawel
&gt
&gtDelphi6

mozesz ... :-)--Lets make linux better :-)

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0