IRC

0

Mam pytanie. Czy jest jakiś komponent, który po wstawieniu na formę umożliwi połączenie się do Serwera IRC. Chodzi mi o stforzenie jakiegoś klienta irc.
Z góry dzięki.
Adam B. To forum jest super!


Delphi 5 Standard--miki

0

Ja nie widzialem takiego komponentu, ale moznaby go napisac, czy wie ktos skad zdobyc materialy o tym w jaki sposob klijent irc laczy sie z serwerem? Chodzi mi o to w jakiej postaci ida dane z mojego kompa na serwer ircowy.

0

mozesz analizowac ramke tcp programem tcpdump

albo zobaczyc jak to zrobili autorzy programu bitchX - jest to
ogolnodostepny tekstowy klient IRC (oczywiscie OPENsource)

wojta$--Lets make linux better :-)

0

Łączenie się z serwerem jest oparte na telnecie, łączysz się poprzez telneta np. do poznan.irc.pl na port 6663 i wtedy wydajesz polecenia takie jak JOIN #kanal PART #kanal itp. Niestety nie znam wszystki poleceń wydawanych na telnecie.

Pozdrawiam,
Solitary--Dariusz Szyłko (Solitary)

0

Łączenie się z serwerem jest oparte na telnecie, łączysz się poprzez telneta np. do poznan.irc.pl na port 6663 i wtedy wydajesz polecenia takie jak JOIN #kanal PART #kanal itp. Niestety nie znam wszystki poleceń wydawanych na telnecie.

Pozdrawiam,
Solitary--Dariusz Szyłko (Solitary)

ludzie, w dziale z artami macie przeciez opis komponentu vortex...

0

ludzie, w dziale z artami macie przeciez opis komponentu vortex...

Ludzie, przecież ten post był pisany prawie rok temu! Wowczas nie bylo tego artykulu!! [krzyk] Apeluje, <font color="red">apeluje</span> o patrzenie na date napisania posta :-[

0

mozesz analizowac ramke tcp programem tcpdump

albo zobaczyc jak to zrobili autorzy programu bitchX - jest to
ogolnodostepny tekstowy klient IRC (oczywiscie OPENsource)

wojta$--Lets make linux better :-)

hmmm.. no właśnie mam ten program (windump czy tcpdump) ale nie wiem jak go używać, jak go odpale to mi siężadna strona nie chce wczytać i tyle, co się robi w tym progu żeby sobie te ramki pooglądać ?

0

Widziałem taki aplett javy, ale nie wiem skąd można go zdobyć niestety :(

0

<font color="green">Widziałem taki aplett javy, ale nie wiem skąd można go zdobyć niestety </span>

Jemu nie chodziło o aplet tylko o komponent.

0

</quote>
Jest komponent o nazwie girc ktory wlasnie slozy do laczenia z ircem... :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0