Kolor formy w Delphi - tak jak w instalatorze.

0

Witam {brawo}

Jak zrobić w Delphi aby kolor formy przechodził stopniowo w inny.
Np. tak jak przy instalacji na górze formy kolor jest niebieski i stopniowo przechodzi w czarny. Przoszę o pomoc. Z góry dziękuję:)--Pozdrawiam!
Michał Lipski
E-mail: [email protected]
http://www.delphi.programowanie.prv.pl
GG#: 3742497

0

A moze po prostu wstawic odpowiednia bitmape.--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

To z jakiegos FAQ

Trzeba narysować dużo prostokątów zmieniając im kolor. Np.:

procedure TForm1.FormPaint(Sender: TObject);

const stala=100;

var x:Integer;
Color:TColor;

begin
for x:=0 to stala-1 do
with Canvas do
begin
Color:=RGB(0,0,Round(50+205*(x/stala)));
Brush.Color:=Color;
Pen.Color:=Color;
Rectangle(0,Round(ClientHeight*(x/stala)),
ClientWidth,Round(ClientHeight*((x+1)/stala)));
end;
end;

Aby wszystko było w porządku przy zmianie rozmiarów okna należy wpisać poniższy kawałek kodu

procedure TForm1.FormResize(Sender: TObject); begin Invalidate; end;---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

znaczy sie gradient??? sa do tego komponenty gotowe :]

Czarownik
Delphi6

0

ten kod z FAQa bardzo ladnie wyglada, ale jak to odwrocic zeby czarny byl na dole?-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

ja mam wyjście prostackei
ty tylko kładziesz odp komponet na formę i ustawiasz jakie kolory mnają być w tym gradiencie
całośc trwa ok 15 sek.
i nie zajmuje zadnego kodu
jeżeli chcecie ten komponent to właźcie na www.edysk.pl
LOGIN: Komponent
HASŁO: delphi--DELPHIRULEZ

0

Sheitar napisał:

ten kod z FAQa bardzo ladnie wyglada, ale jak to odwrocic zeby czarny byl na dole?

linijke:
Color:=RGB(0,0,Round(50+205*(x/stala)));
zmieniamy na:
Color:=RGB(0,0,Round(255-255*(x/stala)));---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Ok wielkie dzięki {brawo} --Pozdrawiam!
Michał Lipski
E-mail: [email protected]
http://www.delphi.programowanie.prv.pl
GG#: 3742497

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1