ORD i CHR

0

Mam na formie Edit, Button i Label.
W edicie wpisuje litere, po nasisnieciu buttona w labelu ma sie pojawic numer litery.
Wprowadzam do edita (przytrzymuje ALT) i numer 125 - pojawia sie graficzna reprezentacja, label wyswietla 125 - wszystko ok, ale dlaczego po wprowadzeniu
ALT+130 pojawia sie 233 ?

kod buttona
Form1.Label1.Caption:=IntToStr(Ord(Form1.Edit1.Text[1]));

I jeszcze jedno dlaczego moge wprowadzic numer z leym altem a nie z prawym?

Dziekuje

0

Tomasz Marchwicki [mailto:[email protected]] w dniu 21.2.2002 2:34 napisal:
Mam na formie Edit, Button i Label.
&gtW edicie wpisuje litere, po nasisnieciu buttona w labelu ma sie pojawic numer litery.
&gtWprowadzam do edita (przytrzymuje ALT) i numer 125 - pojawia sie graficzna reprezentacja, label wyswietla 125 - wszystko ok, ale dlaczego po wprowadzeniu
&gtALT+130 pojawia sie 233 ?
&gt
&gtkod buttona
&gtForm1.Label1.Caption:=IntToStr(Ord(Form1.Edit1.Text[1]));
&gt
&gtI jeszcze jedno dlaczego moge wprowadzic numer z leym altem a nie z prawym?
&gt
&gtDziekuje

Zaczniemy od końca - lewy alt to jest po prostu alt, zaś prawy to tak jak byś nacisnął CTRL + Lewy ALT(po prostu alt :)) inaczej mówiąc Prawy ALT jest skrótem CTRL+Alt i jest używany do pisania polskich znaków (ten sam efekt daje CTRL+ALT+np.a)

Co do tych kodów to to nie jest pomyłka bo jak dasz ALT+130 to jest to samo co ALT+0233. Windows posiada taki programik Tablica Znaków (w Akcesoriach, a jeśli nie masz to sprawdź w dodaj usuń programy, instalator windows czy tym podobne). Otóż w tej tablicy są wszystkie znaki wraz z kombinacją jaka jest potrzebna do wpisania znaku
to jest kod ASCII jeśli sie nie mylę. Jeśli użyjesz jakiegoś HexEditor'a i dasz wartość heksagonalną 233 czyli E9 to wtedy jako znak pojawi się 'é' (otwórze ten plik z notatnika bo hex edytor może pokazywać to jako kropke). Mam nadzieje, że nie zagmatwałem tego.--Pozdrowienia,
Imperior

0

Nawet nie wiedzialem o tym ;-]) ale teraz będe szpącił po sieci moim geniuszem ;-])
Aha - nie zagmatfałeś.

Zdrówko
Piasiu--Looknijcie na main Page - głópawa troche ale obleci ;-})

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0