Restart kompa bez pytania

0

Wiem ze taki post byl niedawno ale tam nie znalazlem odpowiedzi :( Chcialbym zrestartowac kompa z pod DELPHI ale tak aby sie windows o nic nie pytal. Np mam przycis na formie naciskam go i komp sie restartuje bez zadnego ale.
DZIEKI ZA ODPOWIEDZI--pozdrawiam PEDROS
Delphi6

0

Mam pomysl na takie cus tylko ze pod c++ buildera :-)
tak wiec bedzie to mniejwiecej wygladalo tak:

void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
ExitWindowsEx(EWX_SHUTDOWN | EWX_FORCE, 0);
}

do wylaczenia windowsa nalezy uzyc funkcji Windows API ExitWindowsEx() podając jako argumenty EWX_SHUTDOWN | EWX_FORCE co daje mozliwosc zamkniecia systemu bez wzgledu na otwarte programy :-) pozdrawiam {hello}

0

W Delphi sprobuj tak
Win32Check(ExitWindowsEx(EWX_FORCE, 0));
lub tak:
ExitWindowsEx(EWX_FORCE, 0);

Aha i pod Win2K/NT/XP to niedziala :( tylko na Win9x/ME-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Jezeli chodzi o odpowiedz dotyczaca restaru pod c++ to mi sie to nie przyda ba programuje w DELPHI, natomiast jesli chodzi o odpowiedz Sheitara to to polecenie zamyka tylko wszystkie otwarte programy i nie restartuje kompa. Dzieki za poswiecenie czasu ale moj problem jest nadal nie rozwiazany. Czekam na dalsze podpowiedzi--pozdrawiam PEDROS
Delphi6

0

Jeżeli pralka śmiga na WinShicie 2k,NT,XP to możesz zakończyć zadanie EXPLORERA (w menedzerze urządzeń),potem go znów uruchomić, cały restart tego typu trwa ok.15 sek.
Minusy:
-czasami po takim restarcie znikają ikonki z TRAY`A (np.LANCHAT)--DELPHIRULEZ

0

ale ja chce caly system zaladowac od poczatku tak zeby pokazal sie bios i wszystko od poczatku--pozdrawiam PEDROS
Delphi6

0

aha,to zmienia postać rzeczy,może być problem jeżeli pralka śmiga na nt,2k lub XP ale jeżeli jest na 95,98,ME to wystraczy jedna linia kodu (poszukaj w FAQach) bo nie pamiętam--DELPHI RULEZ

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0