11 prosciutkich pytan...

0

Mam do was 11 prosciutkich pytan:

  1. Jak wyswietlic jakis tekst na status bar'ze??

  2. Jak zrobic zeby forma byla okragla??

  3. Jak zrobic zeby forma miala jakis kolor przezroczysty??

  4. Jak w richedit'cie znalezc jakis tekst i go zaznaczyc (tak jak sie szuka np w windowsowym notatniku)

  5. Jak znaleziony w richedicie tekst zamienic na inny??

  6. Jak w richedicie lub w czyms innym otworzyc plik ktory nie jest plikiem tekstowym??? np bmp, wave, exe itp...

  7. Gdzie moge znalezc dobry kurs OpenGL (tylko taki zebym zrozumial).

  8. Jak zrobic zeby przy gadaniu przez mikrofon na progressbrze byla pokazana czestotliwosc, glosnosc lub cos w tym stylu...

  9. Jak wykryc czy zostal wcisniety przycisk myszki (w przypadku gdy kursor nie znajduje sie nad forma)

  10. Jak wykryc czy zostal wcisniety przycisk na klawiaturze (w przypadku gdy forma jest nie aktywna)

  11. A TERAZ MEGA SUPER HIPER 11 PYTANIE: Zalozmy ze mamy jakas strone w internecie na ktorej jest plik ktory jest oswiezany np co pol godziny (czyli jego zawartosc zmienia sie co pol godziny). Jak zrobic program ktory sciagal by ten plik co pol godziny... :-) Wiem ze nalezy wstawic timera i skorzystac z modulu "urlmon", ale kiedy tak zrobie to program sciaga mi caly czas ten sam plik ktory byl sciagniety na poczotku gdy wlaczylem program, czy ktos moze mi powiedziec o co w tym chodzi??? Mam nadzieje mnie ktos zrozumial...

DZIEKUJE WSZYSKIM KTORYM CHIALO SIE ODPOWIEDZIEC CHOCIAZ NA JEDNO Z TYCH PYTAN {browar} !!!!!!!!--Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--
----====[ GG: 3532533 ]====----

0
  1. statusbar1.SimpleText:= 'dijfd';
  2. SetWindowRgn(Handle,CreateRoundRgn(0,0,width,height,10,10),true); //robi prostokat z zaokraglonymi rogami , pokombinuj
    3..11. Nie mam na razie czasu, i wiedzy :)--Pozdrawiam {hello}
    Tomasz K.
0
  1. SetWindowRgn(Handle,CreateEllipticRgn(0,0,width,height),true); // w oncreate--Pozdrawiam {hello}
    Tomasz K.
0

4 i 5

var
SzukanyTekst : String;
Pozycja : Integer;
begin
SzukanyTekst := '4programmers';
Pozycja := Pos(SzukanyTekst, RichEdit1.Text) ;
if Pozycja > 0 then
begin
RichEdit1.SelStart := Pozycja -1;
RichEdit1.SelLength := Length(SzukanyTekst);
RichEdit1.SetFocus;
*dla pytania nr 5 dopisujesz to:

  • RichEdit1.SelText := 'Nowy Tekst';
    end;
    end;---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
    -=-=-==[ LKS ]==-=-=-
    -=[ [email protected] ]=-
0

if form1.color:=clblack then form1.Brush.Style:=bsNone:

--Lopi22

0

Sorki odp na 3
--Lopi22

0
  1. użyj komponętu HttpGet
0
  1. W Delphi 6 jest taka opcja w formie Alpha. Ustaw na True, A później przypisz mniejszą niż 255 wartość w Aplhablend.--Delphi 2 , 6 i 5
    Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.
0

oto kod do c++ :)

odp do pytania 1

do pliku unit1.h dopisujesz:
virtual void __fastcall TForm1::CreateParams(TCreateParams &Params);
natomiast w pliku unit1.cpp wpisujesz ponizszy kod:
void __fastcall TForm1::CreateParams(TCreateParams &Params)
{
TForm::CreateParams(Params);
Params.ExStyle = Params.ExStyle | WS_EX_TRANSPARENT;
}

i juz gotowe :]

odp do 9 pytania :]
nie wime czy oto ci chodzi ale mozesz sprobowac:

void __fastcall TForm1::Timer1Timer(TObject *Sender)
{
mouse_event(MOUSEEVENTF_LEFTDOWN, 0, 0, 0, 0);
mouse_event(MOUSEEVENTF_LEFTUP, 0, 0, 0, 0);
}

0

Dzieki mily ale ja pisze nie pisze w c++...--Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--
----====[ GG: 3532533 ]====----

0

RFL napisał:

&gt6. Jak w richedicie lub w czyms innym otworzyc plik ktory nie jest plikiem tekstowym??? np bmp, wave, exe itp...

A po co. Mozesz wczytac plik do zmiennej (np string) BlockRead'em, a potem ten string wrzucic do Richedit.text. Mozesz wczesniej przejrzec zmienna i zamienic niedrukowalne kody np na spacje. Albo wszytskie bajty na ich reprezentacje hexowa. to drugie zrobilbym tworzac drugiego stringa na postawie pierwszego.
Tylko po co?????

&gt8. Jak zrobic zeby przy gadaniu przez mikrofon na progressbrze byla pokazana czestotliwosc, glosnosc lub cos w tym stylu...

Czestotliwosc i glosnosc to zupelnie co innego. Nie wiem co mogloby byc w 'tym stylu'. Szybkosc? Jasnosc? Gruboskornosc? Co innego na osc? ;)))

&gt
&gt9. Jak wykryc czy zostal wcisniety przycisk myszki (w przypadku gdy kursor nie znajduje sie nad forma)
&gt
&gt10. Jak wykryc czy zostal wcisniety przycisk na klawiaturze (w przypadku gdy forma jest nie aktywna)

9 i 10 razem.
zaloz hook na system i przechwyc komunikaty myszki i klawiatury. Kiedys dalem na to forum kod programu z dll'em ktory zakladal hook na myszke i wyswietlal licznik wszytskich klikniec myszka. Poszukaj, bedzie dobrym punktem wyjscia.
--Pawel

Delphi6

0

pq napisal:
&gtCzestotliwosc i glosnosc to zupelnie co innego.

A gdzie ja niby napisalem ze to to samo?? Po prostu chce zeby przy gadaniu ruszal sie progressbar... --Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--

0

RFL napisał:
pq napisal:
&gt&gtCzestotliwosc i glosnosc to zupelnie co innego.
&gt
&gtA gdzie ja niby napisalem ze to to samo?? Po prostu chce zeby przy gadaniu ruszal sie progressbar...
&gt
&gt--
Chodzilo mi o to, ze sposob postepowania bedzie zupelnie inny. Na poczatku musisz miec strumien probek z mikrofonu. Od razu przyznaje, ze nie wiem jak go w locie wydobyc.

Ale jak go juz masz, to dla glosnosci muisz wziac pewna liczbe probek (np 100ms, czyli 4410 probek dla czestotliwosci probkowania 44.1 kHz). Nastepnie robisz RMS, czyli kazda probke podnosisz do kwadratu, usredniasz je, i wyciagasz pierwiastek z wyniku co sie rowna x. a potem przeliczasz to na dB a=log(x/32768) dla dzwieku 16-bit. a wrzucasz na progress bar. Maksymalny mozliwy sygnal (square wave na full) wyswietli 0db.
No i powtarzasz to dla kolejnych porcji probek co te 100ms czy co ile chcesz...

--Pawel

Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1