11 prosciutkich pytan...

0

Mam do was 11 prosciutkich pytan:

  1. Jak wyswietlic jakis tekst na status bar'ze??

  2. Jak zrobic zeby forma byla okragla??

  3. Jak zrobic zeby forma miala jakis kolor przezroczysty??

  4. Jak w richedit'cie znalezc jakis tekst i go zaznaczyc (tak jak sie szuka np w windowsowym notatniku)

  5. Jak znaleziony w richedicie tekst zamienic na inny??

  6. Jak w richedicie lub w czyms innym otworzyc plik ktory nie jest plikiem tekstowym??? np bmp, wave, exe itp...

  7. Gdzie moge znalezc dobry kurs OpenGL (tylko taki zebym zrozumial).

  8. Jak zrobic zeby przy gadaniu przez mikrofon na progressbrze byla pokazana czestotliwosc, glosnosc lub cos w tym stylu...

  9. Jak wykryc czy zostal wcisniety przycisk myszki (w przypadku gdy kursor nie znajduje sie nad forma)

  10. Jak wykryc czy zostal wcisniety przycisk na klawiaturze (w przypadku gdy forma jest nie aktywna)

  11. A TERAZ MEGA SUPER HIPER 11 PYTANIE: Zalozmy ze mamy jakas strone w internecie na ktorej jest plik ktory jest oswiezany np co pol godziny (czyli jego zawartosc zmienia sie co pol godziny). Jak zrobic program ktory sciagal by ten plik co pol godziny... :-) Wiem ze nalezy wstawic timera i skorzystac z modulu "urlmon", ale kiedy tak zrobie to program sciaga mi caly czas ten sam plik ktory byl sciagniety na poczotku gdy wlaczylem program, czy ktos moze mi powiedziec o co w tym chodzi??? Mam nadzieje mnie ktos zrozumial...

DZIEKUJE WSZYSKIM KTORYM CHIALO SIE ODPOWIEDZIEC CHOCIAZ NA JEDNO Z TYCH PYTAN {browar} !!!!!!!!--Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @ll====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--
----====[ GG: 3532533 ]====----

0
  1. statusbar1.SimpleText:= 'dijfd';
  2. SetWindowRgn(Handle,CreateRoundRgn(0,0,width,height,10,10),true); //robi prostokat z zaokraglonymi rogami , pokombinuj
    3..11. Nie mam na razie czasu, i wiedzy :)--Pozdrawiam {hello}
    Tomasz K.
0
  1. SetWindowRgn(Handle,CreateEllipticRgn(0,0,width,height),true); // w oncreate--Pozdrawiam {hello}
    Tomasz K.
0

4 i 5

var
SzukanyTekst : String;
Pozycja : Integer;
begin
SzukanyTekst := '4programmers';
Pozycja := Pos(SzukanyTekst, RichEdit1.Text) ;
if Pozycja > 0 then
begin
RichEdit1.SelStart := Pozycja -1;
RichEdit1.SelLength := Length(SzukanyTekst);
RichEdit1.SetFocus;
*dla pytania nr 5 dopisujesz to:

  • RichEdit1.SelText := 'Nowy Tekst';
    end;
    end;---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
    -=-=-==[ LKS ]==-=-=-
    -=[ [email protected] ]=-
0

if form1.color:=clblack then form1.Brush.Style:=bsNone:

--Lopi22

0

Sorki odp na 3
--Lopi22

0
  1. użyj komponętu HttpGet
0
  1. W Delphi 6 jest taka opcja w formie Alpha. Ustaw na True, A później przypisz mniejszą niż 255 wartość w Aplhablend.--Delphi 2 , 6 i 5
    Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.
0

oto kod do c++ :)

odp do pytania 1

do pliku unit1.h dopisujesz:
virtual void fastcall TForm1::CreateParams(TCreateParams &Params);
natomiast w pliku unit1.cpp wpisujesz ponizszy kod:
void
fastcall TForm1::CreateParams(TCreateParams &Params)
{
TForm::CreateParams(Params);
Params.ExStyle = Params.ExStyle | WS_EX_TRANSPARENT;
}

i juz gotowe :]

odp do 9 pytania :]
nie wime czy oto ci chodzi ale mozesz sprobowac:

void __fastcall TForm1::Timer1Timer(TObject *Sender)
{
mouse_event(MOUSEEVENTF_LEFTDOWN, 0, 0, 0, 0);
mouse_event(MOUSEEVENTF_LEFTUP, 0, 0, 0, 0);
}

0

Dzieki mily ale ja pisze nie pisze w c++...--Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @ll====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--
----====[ GG: 3532533 ]====----

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0