Znowu Labele...

0

Jak przyporzadkować typ wyliczeniowy do Labela?
np:
var
liczby: (jeden, dwa, trzy, cztery);

begin

Label1.Caption:= ....? (np. cztery)
end;

Czy ktos moze mi pomoc..?--take care,

Wodzu

0

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale chyba chodzi ci o zamiane typu liczbowego na stringa... mozesz to zrobic tak:

label1.caption:=inttostr(liczba);--Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--
----====[ GG: 3532533 ]====----

0

Ehh..niestety zle mnie zrozumiales...nie chodzi mi o typ liczbowy tylko wyliczeniowy, definicje typu podalem na poczatku..ale dzieki za zainteresowanie:)--take care,

Wodzu

0

AAA sorry ale sie wygupilem {wstyd} {wstyd} {wstyd} --Delphi 6, Pascal

----====Pozdrawiam @LL====----
------====== RFL ======------
--==[ [email protected] ]==--
----====[ GG: 3532533 ]====----

0

Chyba uzywanie typu wyliczeniowego w tym przypadku mija sie nieco z celem, polecalbym np tablice stringow, poniewaz elementow typu wyliczeniowego, tak jak je sobie zadeklarowales nie da sie zamienic na stringi, sa to jedynie elementy indexowane i uzywac takiego czegos mozesz dla jasnosci kodu, ale po co ??? :-) --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Kiedys yak chcialem zrobic dynamiczne elementy i miec do nich odwalonie to idnexowalem je we wlasciwosci Hint,a ShowHint ustawialem na False (niekonieczne), nie wiem czy to cos Ci pomoze, ale moshe podsunie jakis pomysl...--LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Romantiko napisał:
elementow typu wyliczeniowego, tak jak je sobie zadeklarowales nie da sie zamienic na stringi

DA SIĘ!!!! Trzeba jednak zdefiniowac typ np. TLiczby.

chociaz uzytecznosc takiej zamiany wydaje mi sie watpliwa...

oto kod:

uses TypInfo;

type
TLiczby=(jeden, dwa, trzy, cztery);

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
liczba: TLiczby;

begin
liczba:=dwa;
Label1.Caption:=GetEnumName(TypeInfo(TLiczby),Ord(liczba));
end;
--Pawel

Delphi6

0

pq napisał:

&gtDA SIĘ!!!! Trzeba jednak zdefiniowac typ np. TLiczby.
&gt
&gtchociaz uzytecznosc takiej zamiany wydaje mi sie watpliwa...

No jasne she tak, ale wolalem sie nie zaglebiac :) Za doosho to roboty i w goole bez sensu {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Dziekuje wam za odpowiedzi:)

pq a w jakim usesie znajduje sie funkcja GetEnumName?

Bo jesli tworze nowa aplikacje to kod nie chce mi sie skompliowac;(

--take care,

Wodzu

0

Ehh...slepy jestem przeciez juz go podales :D

To przez przemeczenie...

jeszcze raz dzieki...--take care,

Wodzu

0

pq, chyba jeszcze Cie troszke pomecze;)

a jak przypisac labelowi nazwe typu wyliczeniowego kiedy jest on w rekordzie?

np.

uses TypInfo;

type SystemLiczbowy = record
TLiczby=(jeden, dwa, trzy, cztery);
wartosci : byte;

var
Liczby: SystemLiczbowy

probuje, probuje i nic:(

pomorz...
--take care,

Wodzu

0

uses TypInfo;

type
TLiczby=(jeden, dwa, trzy, cztery);

type SystemLiczbowy = record
liczba: TLiczby;
wartosci : byte;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

var
Liczby: SystemLiczbowy;
begin
Liczby.liczba:=dwa;
Label1.Caption:=GetEnumName(TypeInfo(TLiczby),Ord(Liczby.liczba));
end;
--Pawel

Delphi6

0

dzieki! {brawo} --take care,

Wodzu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1