Komponent i jego funkcje...

0

Mam komponent ListView. Chcę, aby po zaznaczeniu w nim jakiejś linijki uaktywniał się Button3 (Button3.Enabled:= True), ale jak ją odznaczę, to Button3 ma się blokować (Button3.Enabled:= False).

0

begin
if CheckListBox1.Checked[0] then * w nawiasach znajduje sie numer linijki
Button3.Enabled := true *aktywny
else
Button3.Enabled := false; //nieaktywny
end;

Pamietaj ze pierwsza linijka ma nr. 0 a nie 1 , mam nadziej ze oto ci chodzilo

PS. mozna pisac programy dla innych nie sprzedajac ich....

--Ozyrys Pozdrawiam !

0

Zapomnilem powiedziec ze najlepiej jest to umiescic w zdarzeniu "OnClickCheck" !--Ozyrys Pozdrawiam !

0

CheckListBox i ListView to nie to samo :-)
popatrz na kod ponizej

if ListView1.Selected = ListView1.Items[1] then
Button3.Enabled := True
else
Button3.Enabled := False;

umieszczasz go w proedurze OnClick komponentu ListView i po zaznaczeniu elementu pierwszego Button3 bedzie aktywny a po odznaczeniu nieaktywny :-)
a jezeli chcesz aby button byl aktywny po zaznaczeniu ktoregokolwiek z elementow w ListView to w procedurze OnClick piszesz:

if ListView1.SelCount > 0 then
Button3.Enabled := True
else
Button3.Enabled := False;

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Oj a ja bylem przekonany ze chodzi o CheckListBox !!! :[ no ale ogulnie procedura wyglada bardzo podobnie ;)
--Ozyrys Pozdrawiam :)

0

Dziękuję serdecznie za pomoc! :-) {brawo}
Chodziło mi dokładnie o to, co jako drugie napisał LKS : zaznaczenie jakiegokolwiek elementu.

Pozdrawiam {hello}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1