Uruchamianie EXEca z parametrami??

0

Czy ktoś może wie jak zrobić program któryemu można by podawać parametry np. MojaAplikacja.exe /jakis parametr ??? hmm...

Z góry dzikuje za odpowiedzi. {hello}

0

to nie jest wcale trudne :-)
w procedurze OnCreate formy piszemy np:

if ParamCount > 0 then
if ParamStr(1) = '/zrob_to' then //jezeli pierwszy parametr to "/zrob_to"
begin
ShowMessage('Zrob to');
end;---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

zapomnialem wyjasnic o co biega :-)
ParamCount zwraca liczbe parametrow
ParamStr(numer) zwraca jako string parametr ktorego numer podamy :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Wielkie dzieki :-) :-) :-)

0

Czy liczenie parametrow nie zaczyna się od zera?--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

0

Skysh napisał:
Czy liczenie parametrow nie zaczyna się od zera?
&gt
&gt--
W zasadzie tak, ale:

ParamStr(0) returns the path and file name of the executing program (for example, C:\TEST\MYPROG.EXE).--Pawel

Delphi6

0

do Skysh'a :-)
liczenie parametrow zaczyna sie od zera i tak jak napisal pq parametr pierwszy (czyli 0) jest to sciezka do siebie samego :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0