Dodawanie czcionki do formy

0

Mam na dysku czcionke, ktorej na 99% uzytkownik programu nie bedzie mial. W jaki sposob ja dodac. Przypuszczam, ze nalezy dodac ja w formie zasobu. Probowalem, jednak... kicha z tego wyszla--

markiz

0

Ja bym zrobił tak:
W formie w wątku oncreate napisał;

if fileexists('scieżka_do_twojej_czcionki_wraz_z_nazwą') then
begin
CopyFile('scieżka_do_twojej_czcionki_wraz_z_nazwą','C:\WINDOWS\FONTS\nazwa_twojej_czcionki',false);
end;

potem dopiero można napisać:

label1.Font.Name := 'nazwa twojej czcionki';

w najgorszym przypadku trzeba będzie od nowa włączyć kompa :)

ale ja ten kod z kopiowaniem czcionki bym skopiował już przy instalacji tegoprogramu a nie dopiero przy jego uruchamianiu. - kapujesz??? NIE? to odpisz to wytłumaczę.

0

No tak... Ale to troche niegrzeczne. Nie mozna tej czcionki dodac w formie zasobu?

markiz

0

wystarczy dodac czcionke a potem ja usunac mozesz to zrobic tak:

AddFontResource ('nazwa czcionki'); *instaluje czcionke
RemoveFontResource ('nazwa czcionki'); *usuwa czcionke
SendMessage (HWND_BROADCAST,WM_FONTCHANGE,0,0); //poinformowanie aplikacij o nowej czcionce

wystarczy w procedurze OnCreate zainstalowac czcionke, a w procedurze OnClose usunac ja--pozdrawiam PEDROS
Delphi6

0

Dlaczego mi wyświetla, że ten temat ma '-1' odpowiedzi?

0

no wlasnie panie Adamie dlaczego wyswietla -1 ? :-)
to nie jest jedyny watek z -1 odpowiedzi :-)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS napisał:

no wlasnie panie Adamie dlaczego wyswietla -1 ? :-)
to nie jest jedyny watek z -1 odpowiedzi :-)

pewnie to efekt uboczny automatycznego kasowania pustych postow... Trzeba by poprawic kasowanie, ale tym bardziej konieczne jest wprowadzenie zabezpieczen. Proponuje zeby forum nie wpuszczalo postow bez tekstu i xywki. Moze mozna tez nie wpuszczac postow z ta sama xywka i/lub z tego samego IP czesciej niz np co 30 sekund. Co na to Admin?

--
Pawel

Delphi6

0

Proponuje zeby forum nie wpuszczalo postow bez tekstu i xywki

tak jest teraz tylko ze jest tez jeden maly wyjatek :-)
wyslalem dla Adama maila z kawalkiem kodu i mysle ze zrozumie co to za wyjatek :-)
---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

a co z propozycja 30 s?--Pawel

Delphi6

0

nie wiem czy bylby to dobry pomysl ale moze Adam ma inne zdanie :-)

ps. nie zasmiecajmy tego watku :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

próbowałem wszysytkie sposoby na instalowanie czcionek ale dalej mi nie wychodzi, czy ktoś mógłby wytłumaczyć to jasniej lub podać jakiś przykład...--Rastaroth

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1