TEXT

0

Jak sprawdzic czy w polu Eidt1 znajduje sie np. text 'OK'

Edit1.text = 'OK'

sprawdza cala zawartosc pola a mnie chodzi czy w ogóle jest tam slowo 'OK'
np. jesli text w polu edit wyglada tak : "xxxx OK xxxx" to zeby program wyswietlił komunkat ze w polu edit znaleziono OK

JAK TO ZROBIC ??
--Ozyrys Pozdrawiam !

0

Sprubuj tak

if Pos('OK',Edit1.Text)&gt0 then ShowMessage('Jest OKej');

pamietaj ze to uwzglednia male/duze literki.-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

OK dziala !! DZIeki :-)

A jak teraz usunac OK z pola edit tak zeby pozostala jedynie reszta ??--Ozyrys Pozdrawiam !

0

if Pos('OK',UpperCase(Edit1.Text)) > 0 then ShowMessage('Jest OKej');

a to nie uwzglednia malych/duzych liter :-)

--
-=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

No to sprobuj tak [wstaw dwa edity i buttona do formy]

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
S: String;
begin
if Pos('OK',Edit1.Text)&gt0 then
begin
ShowMessage('Jest OKej');
S:=Edit1.Text;
Delete(S,Pos('OK',S),2);
Edit2.Text:=S;
end;
end;
-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Sheitar napisał:

&gt Delete(S,Pos('OK',S),2);

Sheitar, on o to nie pytal chyba :))--Pawel

Delphi6

0

No coz pq odpowiadam na twoje pytnanie. W pozniejszym czasie Ozyrys napisal:

&gt&gtOK dziala !! DZIeki

&gt&gtA jak teraz usunac OK z pola edit tak zeby pozostala jedynie reszta ??

wiec mu odpowiedzialem. Zatem

&gt&gtDelete(S,Pos('OK',S),2);

jest tu jaknajbardziej na miejscu :)-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

pq a ty myslisz ze pytal o cos innego? :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Sheitar napisał:
No coz pq odpowiadam na twoje pytnanie. W pozniejszym czasie Ozyrys napisal:
&gt
&gt&gt&gtOK dziala !! DZIeki
&gt
&gt&gt&gtA jak teraz usunac OK z pola edit tak zeby pozostala jedynie reszta ??
&gt
&gtwiec mu odpowiedzialem. Zatem
&gt
&gt&gt&gtDelete(S,Pos('OK',S),2);
&gt
&gtjest tu jaknajbardziej na miejscu :)
&gt
&gt

ups!!!!!!!

nie dosc ze jestem czepliwy, to jeszcze bez sladu powodu!

Sorry!
&gt-----[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]--------Pawel

Delphi6

0

OK dzieki za odpowiedzi !
oto mi chodzilo :-) --Ozyrys Pozdrawiam !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1