Re: pakiety

0

Heh. Troche śmieszne pytanie
Ciekawe jak miałby działać jakikolwiek program "internetowy" bez wysyłania i odbierania pakietów, a pakiety to są po prostu infomacje wysyłane i odbierane. Tłumacząc na delphi: Socket.SendText('Wiadomość'); W ten sposób wyśle pakiet który w treści będzie miał odpowiedni nagłówek(nie zagłębiaj się w to) i słowo Wiadomość.

Chodziło mi jednak o bardziej szczegółowe omówienie tematu. Mam tu kawałek tego tekstu o protokole gg:

po połączeniu się portem 8074 serwera gdu-gdu, dostajemy pakiet typu 0x0001,
który na potrzeby tego dokumentu nazwiemy:

#define GG_WELCOME 0x0001

reszta pakietu zawiera liczbę, na podstawie której liczony jest hash z hasła
klienta:

struct gg_welcome {
	int key;		/* klucz szyfrowania hasła */
};

No więc jak się za to wziąć? hmm... ---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Moge Ci opisać jak to zrobić, ale mam jakieś dziwne przeczucie, że robisz klon GG i sobie nie poradzisz...

0

lamer napisał:
Moge Ci opisać jak to zrobić, ale mam jakieś dziwne przeczucie, że robisz klon GG i sobie nie poradzisz...

Tak, czy inaczej, i tak lepiej wiedzieć, jak to działa :)---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

haslo,hash : longint;
password : string;

haslo:=1;
for i:=1 to length(password) do
haslo:=haslo*(ord(password[i])+1);
haslo:=haslo*hash;

Wartości zmiennej hash nie moge Ci podać, gdyż server GG wysyła wartość jaką musi mieć ta zmienna.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1