Róźnice

0

Ja się tak zastanawiam
Co takiego można zrobić np. w C++ czego nie można zrobic w np. Delphi ?
przecież tak samo są procedury, klasy, funkcje etc.

pozdro

0

GallAnonim [mailto:] w dniu 20.2.2002 15:21 napisal:
Ja się tak zastanawiam
&gtCo takiego można zrobić np. w C++ czego nie można zrobic w np. Delphi ?
&gtprzecież tak samo są procedury, klasy, funkcje etc.
&gt
&gtpozdro

otoz w c++ masz wieksze mozliwosci z pamiecia...
w ogóle jezyk jest szybszy od object pascala(delphi)-----------------
The best of programmers:)
AsTEx

0

jeśli spojrzycie na datę, to zobaczycie, że post ten był napisany ok. rok temu.
[niewinnosc]
Drogi GaluAnnonimie.
Spieszę (buachachacha) z odpowiedzią na twoje wciąż aktualne pytanie. Otóż nie znam Delphi, ale wydaje mi się że nie można deklarować interfejsów i klas abstrakcyjnych. Z całą pewnością nie można przeładowywać operatorów (kocham tą cechę C++) i podejrzewem że nie istnieje coś takiego jak wskaźnik funkcji.

prawdopodobnie przez rok czasu już to wszystko wiesz ale...
Pozdrawiam i przepraszam że tak długo zwlekałem.
[cya]

0

i podejrzewem że nie istnieje coś takiego jak wskaźnik funkcji.

Jeśli mówimy o tym samym, to można dać:

wskaznik_do_funkcji:=@jakas_funkcja; :)

0

nie można deklarować interfejsów

można

i klas abstrakcyjnych

można

Z całą pewnością nie można przeładowywać operatorów (kocham tą cechę C++)

można, ale tylko na Variantach

podejrzewem że nie istnieje coś takiego jak wskaźnik funkcji

patrz post wyżej

0

Jedyne czego nie można to wielodziedziczenia (i chyba dobrze).
Co do zarządzania pamięcią to ja bym powiedział, że są jeszcze większe możliwości. Czy w C++ jest coś takiego jak absolute?

Co do szybkości to tu też ciężko oceniać. Są różne kompilatory C++. Poza tym kompilator Delphi słynie z tego, że generuje jeden z najszybszych kodów (ze względu na optymalizację pod najnowsze procesory).

0

Czy w C++ jest coś takiego jak absolute?

Refetencje. Nie jestem pewien notacji, ale działanie jest identyczne.

0

Ogólnie rzecz biorąc C (i C++) wywodzi sie z systemów unixowych, które nie zostały stworzone dla jednego procesora/ów. Pisząc program w np: ANSI C mozesz go czesto przeniesc (bez zadnego zmieniania kodu) na kazdy system operacyjny, a nawet na wiekszosc procesorów.
A piszac w delphi napiszesz program tylko pod winde lub linuxa. Kod w c jest czesto kilkakrotnie mniejszy niz odpowiednik w delphi lub pascalu. Główna zaleta c/c++ to wskazniki do obiektów w pamieci. Kod w c jest bardziej zblizony do assemblera niz inne jezyki wysoko-poziomowe wiec jest wykonywany bardzo szybko.

0

A piszac w delphi napiszesz program tylko pod winde lub linuxa.

FreePascalCompiler kompiluje nawet pod Amigi :)
http://www.freepascal.org

Główna zaleta c/c++ to wskazniki do obiektów w pamieci.

Delphi też tak ma :)

0

A piszac w delphi napiszesz program tylko pod winde lub linuxa.

Jeśli nie będziesz wykorzystywał bibliotek specyficznych dla danej platformy, to nie powinno być problemów z przenoszeniem :)

Główna zaleta c/c++ to wskazniki do obiektów w pamieci.

główna zaleta w stosunku do czego? Chyba nie do delphi, bo w delphi także można używać wskaźników do obiektów.

Kod w c jest bardziej zblizony do assemblera niz inne jezyki wysoko-poziomowe wiec jest wykonywany bardzo szybko.

To, że jest zbliżony bardziej do assemblera, to akurat będzie raczej wada ze względu na mniejsza czytelność :). Bo jeśli chodzi o szybkość, to ktoś wcześniej napisał, że kompilator delphi jest zoptymalizowany pod najnowsze procesory, z tego wynika, iż program napisany w delphi powinien działać szybciej :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1