Jak pobrac jedna linie z obiektu TMemo?

2002-03-06 16:32
Yeti
0

Jak pobrac jedna linie z obiektu TMemo? Czy to jest w ogóle mozliwe?
--::. Yeti
::. [email protected]
::. http://yax.n3.net

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 17:11
Anonim
0

Zrob form z Memo1, Edit1, Edit2, Button1, Button2 i ponizszym kodem.

Jak wpiszesz liczbe do Edit2 i nacisniesz Enter albo Button1 to zadana (przez ta liczba) linia z Memo wskoczy do Edit1.

Jak do edit2 wpiszesz nieliczbe, to sie zwali.

unit Unit1;

interface

uses
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs, StdCtrls;

type
TForm1 = class(TForm)
Memo1: TMemo;
Edit1: TEdit;
Button1: TButton;
Button2: TButton;
Edit2: TEdit;
procedure Button2Click(Sender: TObject);
procedure Button1Click(Sender: TObject);
procedure Edit2KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
private
{ Private declarations }
public
{ Public declarations }
end;

var
Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
Application.Terminate;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
if (StrToInt(Edit2.Text))&lt=(Memo1.Lines.Count) then
Edit1.Text:=Memo1.Lines[Pred(StrToInt(Edit2.Text))];
end;

procedure TForm1.Edit2KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
if Key=#13 then
begin
Key:=#0;
Button1.Click;
end;
end;

end.
--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 19:02
Niezarejestowany
0

Ej wez z tym kodem

wystarczy dac takie cos
a oznacza linijkę!!!!!!!!!

var
a : integer;

begin
edit1.text := memo1.lines[a];
end;

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 19:03
Niezarejestowany
0

Ten kod w ogóle aaaaaa

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 19:05
-ql-GORTH
0

Ten Niezarejestrowany to ja :) nie wiedzialem, że już to jest

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 19:13
Yeti
0

juz sobie poradzilem ale wielkie thx za pomoc.. mam jeszcze jedno pytanko (chyba ostatnie..) jak policzyc ile w tym TMemo jest linijek???--::. Yeti
::. [email protected]
::. http://yax.n3.net

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 20:34
pq
0

No i widze, ze kod, nawet taki jaki jest, przydal sie. Czy raczej przydalby sie gdybys go, Yeti, dokladniej przeczytal:

Liczba linii w Memo jest w Memo.Lines.Count.

A co do 'a oznacza linijke!!!!!!' (w poscie ql-GORTHA) to jeszcze uscisle na potrzeby Yeti - w Count jest liczba linijek, ale odwolujac sie do nich trzeba wiedziec ze sa numerowane od zera. Czyli ostatnia linijka ma numer Pred(Memo1.Lines.Count).

ql-GORTH: masz racje ze bylem nadmiarowy. Z drugiej jednak strony wyczulem w Yeti nowicjusza bardziej zielonego nawet niz ja sam :-). Wiec mysle ze sie mu moze przydac. A jak przeciazymy serwer to Adam nam powie. Chetnie uslysze Twoja opinie na ten temat.

Jesli masz uwagi co do kodu, to chetnie je zobacze - jestem nowicjuszem chetnym do nauki.

Pozdrowionka.--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 20:47
Yeti
0

thx wielkie chlopcy!!! ;-]]]
pq, chcesz moj progs, ktory zrobilem czesciowo dzieki tobie?? :PPP--::. Yeti
::. [email protected]
::. http://yax.n3.net

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 21:49
pq
0

Mysle ze go sobie sciagne z http://yax.n3.net kiedy tam bedzie cos poza 'Enter here' :-)--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 22:06
Yeti
0

no wlasciwie to tak.. ale stronke jeszcze troche porobie zanim skoncze..
poprawie jeszcze bledy w programie i moge ci wyslac--::. Yeti
::. [email protected]
::. http://yax.n3.net

Pozostało 580 znaków

2002-03-06 22:17
pq
0

Dawaj na [email protected] (o ile &lt=5MB :-) ). W wolnej chwili oblukam.--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0