Jak sprawdzić, jaki kod ASCII ma dany symbol?

0

Proszę o odpowiedź, o ile zrozumieliście o co mi chodzi ;-)

PS. Przy okazji, może wiecie jak zrobić, zeby Timer miał jednostkę 100 razy dokładniejszą niż 1 milisecunda??

0

function ASCIIToInt(zmienna: Char): integer;
var
i: integer;
begin
for i := 1 to 255 do
begin
if zmienna = Char(i) then
begin
Result := i;
break;
end;
end;
end;

Ta procedurka działa jako tako.....

0

Dzięx Dover, jestem ci wdzięczny, ale jak ktoś zna jakąś gotową procedurę, która jest oryginalnie z delphi to byłbym wdzięczny...

0

a nie moze byc funkcja Ord() ?
np.

ShowMessage('Znak "a" ma nr ' + IntToStr(Ord('a')));---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

property Interval: Cardinal;

jak widac nie da sie ustawic ulamkowej wartosci Interval w Timerze. W ogole odmierzanie krotkich odcinkow czasu w Windows jest klopotliwe ze wzgledu na podzial czasu miedzy 'rownolegle' wykonujace sie procesy.

Tym niemniej istnieje technika b. dokladnego pomiaru czasu, ktora mozesz wyprobowac.
Zajrzyj:
http://www.4programmers.net/f[...]x.php?action=show&id=3509

na koniec watku.--Pawel

Delphi6

0

Program ASCII ze zrodlami w dziale Programy.--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

Dzięx za ten timer, wypurbuję, jeśli chodzi o ten program to właśnie mało z niego skapowałem, dlatego się pytałem jak to zrobić ;-). AA, no i oczywiście dziękuję LKSowi, bo już myślałem, że o mnie zapomniał. Dlugo nie odpowiadałeś ;-)

0

wyświetlenie kodów ASCII jest bardzo proste (przykład podam w C), wystarczy jedna pętla:

#include &ltstdio.h&gt
main()
{
int i;
for (i=0;i<255;i++)
printf("%c",i);
}

W C robi sie to bardzo łatwo ze względu na dynamiczną konwersję typów zmiennych - w tym przykładzie zmienna całkowita zostaje zaminiona na zmienną znakową (patrz przedostatnia linijka)...

0

Funkcja Ord poda Ci kod ASCII, np. x:=Ord(key); gdzie x jest Integerem, a key Charem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0