Klon Gadu-Gadu (wyzwanie)

0

Tak jak w topicu... ktoz niechcialby zrobic CZEGOS takiego ;&gt
prosilbym slicznie jakby ktos mogl.. to opis jak to wszystko dziala... na jakies zasadzie pracuje... etc.

pozdrawiam

SaroS Shadow Follower

0

Na stronie 4programmers.net (www.programowanie.of.pl)- jest opisane - jak działa program gg - znajdziesz to w dziale: Dokumentacja.

Pozdrawiam {hello}

(plik gg.zip) :)

0

Ja wiem jak to działa, tzn jak w delphi to zrobić. Jakbyś chciał to moglibyśmy coś razem zrobić :)

0

Zgłaszam się na ochotnika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! {hello}

0

{brawo} jak dziecko sie raduje ;&gt {brawo}

jestem chetny do projektu.. 'lamer' daj jakis kontakt do siebie..

0

ja tez bym sie dolaczyl :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Heh, wystarczyło kliknąć na moją xywke :)
a mój mail to [email protected]

0

To moze kiedyś na gg się spotkamy i pogadamy (przecież można gadać w więcej niż 2)

0

s4ros napisał:
Tak jak w topicu... ktoz niechcialby zrobic CZEGOS takiego ;&gt

ja bym nie chcial. Po co pisac klon gg skoro gg juz jest. Kto mialby tego uzywac?--Pawel

Delphi6

0

A czy mozna w ogóle pisac wlasne programy ktore beda korzystac z ich serverow ?--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

0

maginott napisał:
A czy mozna w ogóle pisac wlasne programy ktore beda korzystac z ich serverow ?
&gt

Slyszalem ze jest klon icq ktory korzysta z serwerow icq. Ale zawsze jest niebezpieczenstwo, ze wlasciciel serwera zrobi cos czym odetnie obce programy a nie wlasne. W koncu nie ma interesu w troszczeniu sie o ludzi uzywajacych obcych produktow.--Pawel

Delphi6

0

pq napisał:
&gtja bym nie chcial. Po co pisac klon gg skoro gg juz jest. Kto mialby tego uzywac?
&gt
jak to po co.. gdybym posiadal odpowiednie zdolności to napisałbym swój system... i tylko pod nim siedział... tworzyłbym pod niego programy.. i bym był z tego bardzo uradowany;P

a używałbym tego klona JA... na własne potrzeby... wolałbym korzystać ze SWOJEGO oprogramowania--
pozdrawiam

SaroS Shadow Follower

0

co do klonu gg to: no ale będzie to nasz program - a czy musi od razu używac serwerów gg? kurna chata ja mogę wam zrobić serwer!!!!!! - tylko jest jeden warunek - piszemy W Delphi :)

0

Co do klonów to juz co najmniej pare istnieje , wpisz GNU Gadu, Kadu. Wszystkie maja udostępnione kody źródłowe (jak ktoś się jeszcez nie domyślil to są to prograniki pod linucha). W jednym z nich jest dosyć dokładny opis protokołu transmisji. Życze powodzenia !! Chętnie się dołącze :))

POZdroWIeENia

0

sivy napisał:
Co do klonów to juz co najmniej pare istnieje , wpisz GNU Gadu, Kadu. Wszystkie maja udostępnione kody źródłowe (jak ktoś się jeszcez nie domyślil to są to prograniki pod linucha). W jednym z nich jest dosyć dokładny opis protokołu transmisji. Życze powodzenia !! Chętnie się dołącze :))
&gt
&gtPOZdroWIeENia

masz racje... to sa programy Open Source... lecz wszystkie są pisane w C/C++ i żeby coś odczytać z tych źródeł to najpierw trzeba znać język... a na to na razie nie mam czasu :-)--pozdrawiam

SaroS Shadow Follower

0

pq napisał:
maginott napisał:
&gtA czy mozna w ogóle pisac wlasne programy ktore beda korzystac z ich serverow ?
&gt&gt
&gt
&gtSlyszalem ze jest klon icq ktory korzysta z serwerow icq. Ale zawsze jest niebezpieczenstwo, ze wlasciciel serwera zrobi cos czym odetnie obce programy a nie wlasne. W koncu nie ma interesu w troszczeniu sie o ludzi uzywajacych obcych produktow.
&gt
&gt--
&gtPawel
&gt
&gtDelphi6

Skoro jesteś taki mądry to wyjaśnij mi jak server odróżni klon od orginalnego GG, skoro wszystkie pakiety wyglądają identycznie.

0

lamer napisał:

&gtSkoro jesteś taki mądry to wyjaśnij mi jak server odróżni klon od orginalnego GG, skoro wszystkie pakiety wyglądają identycznie.

Nie jestem mądry, ale mogę porzeźbić.

Załóżmy że istnieją dwa sposoby (A i B) połączenia klienta z serwerem. Przez sposob rozumiem cokolwiek, moze to byc np format (struktura) pakietu. Normalnie klient uzywa sposobu A i klony, pisane na podstawie przechwytywania pakietow oryginalnego klienta, uzywaja tegoz sposobu.
Nadchodzi dzien X i zostaje zmienione oprogramowanie na serwerze. Od tej chwili serwer na pakiet A odpowiada nie normalna odpowiedzia, a , powiedzmy 'a g**no!'.
Oryginalny klient na takie dictum przestawia sie na sposob B i laczy sie z serwerem, a serwer go wpuszcza. A klony nie wiedza co zrobic. Tych sposobow moze byc oczywsicie wiecej niz 2.

Teoria ta jest oparta na zalozeniu, ze wlasciciel serwera intencjonalnie robi takie rzeczy. Ale nie jest to wykluczone, w koncu oryginalny klient moze wyswietlac reklamy i wtedy rozpowszechnianie sie klonow nie wyswietlajacych reklam przynosi straty, przed ktorymi warto sie zabezpieczyc. Jakbym ja byl wlascicielem takiego serwera, pomyslalbym o czyms takim.

--Pawel

Delphi6

0

Jezeli byloby to napisane przy uzyciu gniazdek to ja to widze tak... Potrzebny by byl na poczatek serwer centralny - moze byc 4programmers.net (tak na poczatek :)). Uzytkownik
laczac sie z internetem logowalby sie do programu, a ten z kolei wysylalby na serwer
informacje z adresem IP osoby oraz nikiem (albo numerem - obojetnie) i w ten sposob osoba stawalaby sie aktywna. Druga osoba chcac porozmawiac z ta druga naciskalaby np. na jego
nick, a w tym czasie program laczylby sie z serwerem, ktory zwracalby adres IP osoby, z ktora chcemy porozmawiac, a reszte wykonywaly by gniazdka. Ja tak to widze - moze ktos
inny ma inne sugestie?

P.S. Nigdy nie uzywalem tego programu co jest w katalogu {Delphi}Demos/Internet/Chat.
Moze jak kogos spotkam na GG to musimy przetestowac dzialanie tego programu, ktory uzywa
gniazdek.--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

Co do gniazdek to mogę sę nimi zająć.
Ale to co napisałeś nie będzie działać. Dlaczego? Bo jeśli ja będe chciał się połączyć z Tobą Adamie (masz modem, czyli niepowtarzalny ip, zmienny przy każdym połączeniu, adresowany do Twojego komputera) to nie będzie żadnego problemu. Ale jeśli Ty będziesz chciał się połączyć do mnie (SDI, stały ip adresowaby do serwera, który rozdziela sygnał-czyli nie do mojego kompa) to będziesz się łączył do mojego serwera, a tam port nie jest aktywny! Ja mogę sobie zrobić przekierowanie portu tego komunikatora, ale co z innymi? Ci którzy mają ip do swojego kompa to mają się świetnie. Przypomne tylko że każdy klient gg łączy sie do serwera i wszystkie wiadomości lecą przez niego!--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Imperior

0

Nie jestem pewien ale z tego co pamiętam to przy połączeniach bezpośrednich wiadomości nie lecą przez server tylko bezpośrednio do adresata.

0

Ja sie chetnie dołacze. A może użyjemy WSocketów? One automatycznie łączą sie z serwerem DNS (nie wiem czy to sie przyda w GG), ale maja duuużo ułatwień i są o wiele bardziej przydatne od zwykłych socketów. BTW: czemu pan Boduch nie ma tych komponentów na stonie? przeciez one sa bardzo poularne!--Vroc

0

Połączenia bezpośrednie są wykożystywane tylko wtedy gdy jest taka możliwość!--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Imperior

0

Witam
Jezeli chcecie pisac klienta GG to zapraszam na http://www.axiome.prv.pl/ tam jest juz gotowy kod klienta - zawsze mozna cos przerobic i podpatrzec niz zaczynac od zera !!! ;)

Pozdrowienia

0

Seba napisał:
Witam
&gtJezeli chcecie pisac klienta GG to zapraszam na http://www.axiome.prv.pl/ tam jest juz gotowy kod klienta - zawsze mozna cos przerobic i podpatrzec niz zaczynac od zera !!! ;)
&gt
&gtPozdrowienia
&gt
&gt
&gt
i wlasnie (jak dla mnie) caly urok programowania polega na tworzeniu czegos z... niczego

wole zrobic wszystko sam.. grafike.. GUI etc. bo WIEM co robie.. a jak pozmieniam all w kogos pracy.. to co to za satysfakcja ?--pozdrawiam

SaroS Shadow Follower

0

oj... zapomnialem dodac tego co chcialem powiedziec ;)

przydalo by sie zalozyc grupe(liste) dyskusyjna (np. yahoo) na ktorej bedziemy mogli sie swobodnie porozumiewac.. i nie bedziemy zasmiecali cennego forum naszymi sprawami ;) co wy na to ?--pozdrawiam

SaroS Shadow Follower

0

s4ros napisał:
oj... zapomnialem dodac tego co chcialem powiedziec ;)
&gt
&gtprzydalo by sie zalozyc grupe(liste) dyskusyjna (np. yahoo) na ktorej bedziemy mogli sie swobodnie porozumiewac.. i nie bedziemy zasmiecali cennego forum naszymi sprawami ;) co wy na to ?
&gt
&gt--
&gtpozdrawiam
&gt----------------------------
&gtSaroS Shadow Follower

Nie chodzilo mi zeby przerobic Axioma tylko ze tam jest kod zrodlowy !!!! W razie problemow zawsze mozna zobaczyc jak rozwiazano to tam !!!

Pozdrowienia !!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1