Jak zlikwidowac efekt odswiezania (canvas)?

0

Temat: Jak zlikwidowac efekt odswiezania (canvas)?
Autor: Ten co zwykle :)

Problem: Wiem, wiem - post bardzo niemile widziany, bo bylo pelno takich na ten temat, ale przeszukalem polowe forum i ich nie znalazlem :). Jak ktos jest tak laskaw i mi napisze albo poda link do odpowiedzi...
Z gory thx.

Sonda:

Redoubtable.

0

Moze wyjasnij bardziej co masz na mysli pod pojeciem efekt odswiezania (canvas) ??-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Gdy za czesto odswierzasz jakis canvas po prostu miga...

0

jest fekt tzw. podwójnego buforowania :)

Ale miganie jest jak najbardziej normalne :] hehe

0

Jesli chodzi o mryganie to zrob to wlasnie podwojnym buforem. Tzn narysuj sobie jakas bitmape w pamieci, a potem skopiuj ja na np. canvas PaintBoxa

PaintBox1.Canvas.CopyRect(0,0,Bmp.Width,Bmp.Height),Bmp.Canvas,Rect(0,0,Bmp.Width,Bmp.Height));

pod warunkiem ze ta rysowana bitmapa jest nazwana Bmp. Teraz nie bedzie zadnego migania niewazne jak czesto bedziesz to odswiezal. Ale gdy umiescisz na tym paintboxie np. labela przezroczystego to braku migania nie gwarantuje. Lepiej narysowac wszystko samemu.

Wiecej o podwojnym buforze w ksiazce Marca Cantu o Delphi 3.... [ i nie zeby to byla jaks reklama czy cos].-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Moze sproboj z bitmapami pamieciowymi.--Pozdrawiam {hello}
Tomasz K.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0