Odliczanie czasu

2002-03-03 21:18
Robert
0

Jak odliczać czas? No wydaje sie prosto ale co jak chcę żeby podać np dzień tygodnia i program będzie odliczał ile do niej zostało godzin.

Przykład:
Dziś jest niedziela godzina 21:17 . W programie podaję np. Wtorek 13:00. I chcę żeby program odliczał ile do tego wtorku zostało czasu.

hmm wydaje się skomplikowane ale dziękuję za pomoc!

Pozostało 580 znaków

2002-03-04 20:20
ql-GORTH
0

Nie mam czasu nad tym siedzieć.
więc podaje całkiem nie pełny kod:
timetostr(time); i datetostr(date); nic nie ustawiaj jako date stro lub coś tam po prostu wal tam te linijki i nic w nich nie zmieniaj :)))

to sobie utwórz i nadaj takie nazwy:

g: TLabel;
m: TLabel;
s: TLabel;
procedure wal_imbir(Sender: TObject);
var
godz, min, sek : string;
godz2, min2, sek2 : integer;
begin
godz := timetostr(time);
min := timetostr(time);
sek := timetostr(time);
delete(godz,3,6); ucinamy reszte od godz
delete(min,1,3); delete(min,3,3);
ucinamy reszte od min
delete(sek,1,6);
g.caption := godz;
m.caption := min;
s.caption := sek;
godz2 := strtoint(godz); // tu aby doliczyć czas ( a jeżeli chcesz jeszcze datę to: Datetostr(date);
min2 := strtoint(min);
sek2 := strtoint(sek);

potem sam se tamto obliczaj bo nie chce mui sie :)
a jeżeli coś nie działa to wal pod &lta href="mailto:[email protected]?subject=tentegoodliczczas"&gt ten adres&lt/a&gt

Pozostało 580 znaków

2002-03-04 20:22
-ql-GORTH
0

ee źle to jest myślałem, że mam to wpisać aby działało ok teraz chyba będzie OK: [email protected]

Pozostało 580 znaków

2002-03-05 12:44
pq
0

Moze uzyj typu TDateTime, ktory pozwala zakodowac date i godzine w sposob umozliwiajacy ich odejmowanie i otrzymywanie sensownych wynikow. Polecam lekture Delphi Help, date/time routines. Zwroc uwage na funkcje w rodzaju DayOfTheWeek czy DecodeDateWeek (procedura), pozwalajace uzywac dni tygodnia w obliczeniach. Reszte doczytaj sam(a).--Pawel

Delphi6

Pozostało 580 znaków

2002-03-25 22:50
Marco_99
0

Rozwiązanie dni tygodnia.

const Dni : array[1..7] of String = ( 'Niedziela','Poniedziałek', 'Wtorek','Środa', 'Czwartek','Piątek','Sobota' );
begin
ShowMessage( Dni[ DayOfWeek(Now) ] );
end;

Pozdrowienia dla całego FORUM--Marco_99

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0