LABEL i pytanka odnosnie owego komponentu..

0

Czy mozna w jakis sposob sprawdzic jaka jest dlugosc labelu ale w pixelach?
A jesli nie to czy mozna jakos wysrodkowac Label wzgledem jakiegos obiektu?
Np. mam obrazek i chce pod nim umiescic label ale tak zeby jego teks byl dokladnie po srodku obrazka? Tekst bedzie zmienny wiec musze to zrobic w runtime?

--take care,

Wodzu

0

Czy mozna w jakis sposob sprawdzic jaka jest dlugosc labelu ale w pixelach?
chodzi ci o dlugosc tekstu w Labelu czy dlugosc Labela?
jezeli chodzi o to pierwsze to:
Label2.Caption := IntToStr(Canvas.TextWidth( Label1.Caption ));
a jezeli o to drugie to:
Label2.Caption := IntToStr( Label1.Width );

w Label2 zostanie wyswietlona dlugosc odpowiednio:
textu w Label1 i Labela1

A jesli nie to czy mozna jakos wysrodkowac Label wzgledem jakiegos obiektu?
a Label1.Alignment := taCenter nie moze byc?---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

LKS...znowu jestes nieoceniony...;-)

powtorze sie ale...DZIĘKUJE {brawo} --take care,

Wodzu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0