Mam problem z szukaniem i kopiowaniem

0

Witam !!

Pisze program który przeszukuje dysk w poszukiwaniu wybranych plików
np.: *.bmp a po znalezieniu kopiuje znaleziony plik do jakiegoś katalogu
Wykorzystałem funkcje do kopiowania plikow obecna w FMXUtils.pas -
{Delphi}\\Demos\\Doc\\\"FileEx\" czy jakis taki... gdy uruchomie program
przeszukuje dysk ale gdy zaczyna kopiować to wyskakuje mi błąd

\" Project Project1.exe raised exception class EFCreateError with message
\'Cannot create file c:\\test\\nazwa pliku.bmp\' \"

PROSZE O POMOC !!!

pozwoliłem sobie załączyć żródło

procedure TForm1.ZnajdzPlik(Sciezka,NazwaPliku:String);
var
FSearchRec,DSearchRec:TSearchRec;
FindResult:integer;

function GetDirectoryName(Dir:String):String;
begin
if Dir[Length(Dir)]\'\\\' then
Result:=dir+\'\\\'
else
Result:=Dir;
end;

function IsDirNotation(AdirName:String):Boolean;
begin
Result:=(AdirName=\'.\') or (AdirName=\'..\');
end;

begin
Sciezka:=GetDirectoryName(Sciezka);
FindResult:=FindFirst(Sciezka+NazwaPliku,faAnyFile+faHidden+faSysFile+faReadOnly,FSearchRec);
try
while FindResult = 0 do
begin
Memo1.Lines.Add(Sciezka+FsearchRec.Name);
CopyFile(Sciezka+FsearchRec.Name, \'c:\\test\');
FindResult:=FindNext(FSearchRec);
end;
FindResult:=FindFirst(Sciezka+\'.\',faDirectory,DSearchRec);
while FindResult=0 do
begin
if ((DSearchRec.Attr and faDirectory)=faDirectory) and not IsDirNOtation(DSearchRec.Name) then
ZnajdzPlik(Sciezka+DSearchRec.Name,NazwaPliku);
FindResult:=FindNext(DSearchRec);
end;
finally
FindClose(FSearchRec);
end;
end;

0

CopyFile ma taką jedną skłonność wkurzania!!!!!!!!!!

CopyFile('C:\WINDOWS\OPEK.txt','C:\OPEK.txt');

w drugim pcharze nie wystarczy podać tylko ścieżki!!!lecz trza jeszcze napisać nazwę pliku!

0

Zapomniałem jednej rzeczy: (forma grzecznościowa)

Pozdro :)

0

spróbUj skopiować dowolny plik tą procedurką, którą masz, a jeśli ci się uda to sprawdź, czy on nie chce tworzyć pliku który istnieje (bo błąd dotyczy tworzenia pliku - kod jest ok [nie sprawdzałem bo nie w tym rzecz]).

PS. ql nie uważasz! Nie chodzi o CopyFile! :P --Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Imperior

0

Może nie ale jak powiedział, ze problem jest z kopiowaniem to od razu szukałem CopyFile

Ale z resztą tamto miał źle!!!!

łeeeeeeeeeeeeee

Imperior {browar} dla ciebie!

BTW niech ktoś zmieni mordkę -&gt:) na taką bez zębów - albo niech użyje Activfresh'a

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0