{Delphi} Open/Save

0

Mam problem przy zapisywaniu i otwieraniu: gdy wduszę Anuluj to program i tak otwiera/zapisuje plik:-(. Co z tym fantem zrobić [???]

0

A jak to robisz ?
[code]
if opendialog1.execute then begin
/bla bla bla
end;
[/code]
??????

0

A jak to robisz ?
[code]
if opendialog1.execute then
/bla bla bla
end;
[/code]
??????

Dokładnie tak... Żle [???]

0

Ale tam gdzie blablabla jest zapisywanie czy po end?
Bo to jedyny błąd, jaki mi przychodzi do głowy...

0

Ale tam gdzie blablabla jest zapisywanie czy po end?

Tam gdzie blablabla 8-0

0

No to wybacz, ale nie wiem. [glowa]

0

No to wybacz, ale nie wiem. [glowa]

A ty jak zapisujesz?

0

Ale tam gdzie blablabla jest zapisywanie czy po end?

Tam gdzie blablabla 8-0

Nie możliwe. Przytocz fragment kodu (ale okrojony).
Możesz też zrobić inaczej:

if not OpenDialog1.Execute then Exit;

0

Jak zapisuję? Tak jak napisałem :
[code]
type
Tplik= record
/bla bla bla
end;

var
plik : file of TPlik;
bla : Tplik;
begin
if savedialog1.execute then begin
assignfile(plik, savedialog1.filename);
rewrite(plik);
write(plik, bla);
closefile(plik);
end;
[/code]

czy jakoś tak...

0

Nie możliwe. Przytocz fragment kodu (ale okrojony).

W tej chwili nie mgę, bo niem Delphi ;-( (nie klikam ze swojego kompa ;-| ).

0

Nie możliwe. Przytocz fragment kodu (ale okrojony).

W tej chwili nie mgę, bo niem Delphi ;-(

[code]if savedialog1.execute then
begin
SaveToFile(savedialog1.FileName);
end;[/code]

chyba... nie pamietam [wstyd]

0

Savetofile to jakaś twoja własna procedura?
Wygląda, że jest okej. Może generał Dryobates się wypowie??

0

Savetofile to jakaś twoja własna procedura?
Wygląda, że jest okej. Może generał Dryobates się wypowie??

Mowię, że nie pamietam [wstyd] . Kod do zapisywania wziąłem z Helpa Delphi...

0

Może generał Dryobates się wypowie??

Proponuję przejrzeć jeszcze raz kod. Na pewno jest tam jakiś głupi błąd. Nie da rady zapisać do pliku, jeżeli nie zostanie wywołana funkcja zapisująca.

0

Proponuję przejrzeć jeszcze raz kod. Na pewno jest tam jakiś głupi błąd. Nie da rady zapisać do pliku, jeżeli nie zostanie wywołana funkcja zapisująca.

Sprawdzę i jutro ci podam ten kod. OK?

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0