Obliczanie Wyznacznika macierzy

0

Czy moze ktos mi pomoc ....
Potrzebuje napisac progam obliczajacy wyznacznik macierzy w TP??
moze ktos ma jakies materialy dotyczace tego.....

0

...........Yyyyyyyyyyy, że co?

0

Chyba jest to trochę skomplikowane! - dla macierzy 2x2 rozwiązanie jest od razu - mnoży się wyrazy naprzeciwsiebei i odejmuje pomnożone pozostałe. Ale już przy większej macierzy są dość znaczne problemy. Napisz w jaki sposób przedstawiasz macierz w TP bo to bardzo istotne.

0

Macierz bedzie 4x4
jak ja przedstawiam.....??? [???]

0

niewiem czy o to Ci chodzi ale

for w:=1 to 4 do
for k:=1 to 4 do
begin
write('Podaj [',w,',',k,'] wyraz macierzy A: ');
readln(A[w,k]);

0

<font color="black"></span>
napisz najpierw procedure wyznaczającą wyznacznik macierzy 3x3
(skorzystaj z tw. Sarrusa).Pózniej wykorzystaj ją przy obliczeniu wyznacznika macierzy 4x4. Wydaje mi się że tak będzie najprościej.

:-) :-) :-)

0

<font color="green">napisz najpierw procedure wyznaczającą wyznacznik macierzy 3x3
(skorzystaj z tw. Sarrusa).Pózniej wykorzystaj ją przy obliczeniu wyznacznika macierzy 4x4. Wydaje mi się że tak będzie najprościej. </span>

Metoda Sarrusa jest tylko dla wyznacznika 3x3 !!!!

0

Napisz rekurencyjna funkcje obliczania wyznacznika macierzy. Jesli wymiar jest wiekszy od 2 to funkcja odpala sama siebie przez rowiniecie pierwszego wiersza az rozmiar bedzie rowny 2.

Mozesz tez zrobic eliminacje Gausa (nie pamietam jak sie to pisze) ale ta metoda wydaje mi sie trudniejsza do zapisania w programie.

0

<font color="green">Mozesz tez zrobic eliminacje Gausa (nie pamietam jak sie to pisze) ale ta metoda wydaje mi sie trudniejsza do zapisania w programie. </span>

Metoda eliminacji Gausa nie służy do obliczania wyznacznika, a rozwiązania układu n równań z n niewiadomymi.

0

Metoda eliminacji Gausa nie służy do obliczania wyznacznika, a rozwiązania układu n równań z n niewiadomymi.

Zgadza sie ale jesli wyzerujesz pola pod glowna przekatna w macierzy to wyznacznikiem jest iloczyn pol na przekatnej. A eliminacja Gausa jesli dobrze pamietam prowadzi wlasnie do wyzerowania wartosci pod przekatna ukladu.

0

<font color="green">Zgadza sie ale jesli wyzerujesz pola pod glowna przekatna w macierzy to wyznacznikiem jest iloczyn pol na przekatnej. A eliminacja Gausa jesli dobrze pamietam prowadzi wlasnie do wyzerowania wartosci pod przekatna ukladu.</span>

Raczej wątpie, żeby udało się stworzyć procedurę eliminacji Gaussa (zbyt duża ilość kombinacji przestawień, mnożeń itd) - no chyba że ktoś takie coś już wymyślił - wtedy chwała jemu...

0

mógłby mi ktoś wyjaśnic co to jest macierz i do czego ona służy ?

0

Zajrzyj do działu "Z pogranicza..." :):)

0

UWAGA!! PEŁNE ROZWIĄZANIE :d (C++Builder)
Metoda eliminacji Gaussa nadaje się świetnie do następujących zadań:

  1. rozwiązanie układu równań Cramera
  2. wyznaczenie macierzy odwrotnej
  3. wyliczenie wyznacznika macierzy (to, co nas interesuje)

Poniżej zamieszczam fragment mojej pracy zaliczeniowej z pierwszego roku informy. Jako macierz używam tu StringGrida o nazwie Matrix, więc jest dużo przekształceń typu StrToFloat i FloatToStrtr. Jeśli macierz będzie zapisana jako tablica liczb rzeczywistych, to należy te przekształcenia wywalić.

//------ CUT HERE -----
[code]long double __fastcall TfMatEdit::wyznacznik(int col, int row, int n)
/* Funkcja liczy wyznacznik macierzy algorytmem Gaussa
Parametry:
col - pierwsza kolumna macierzy
row - pierwszy wiersz macierzy
n - liczba kolumn/wierszy
*/
{int i, ih, j, jh, k, sd;
long double m, max, **a;
bool cond;

if (n==1) return StrToFloat(Matrix->Cells[col][row]); //szkoda czasu na liczenie

a = new long double*[n]; //funkcja zmienia zawartość komórek, więc muszę
for (k=0; k!!!!

0

<font color="green"></span>
Metoda Sarrusa jest tylko dla wyznacznika 3x3

<font color="black"></span>
Oczywiście że tak a ja jak napisałem!!!W celu policzenia wyznacznika macierzy 4x4 należy wyznaczyć wyznacznik macierzy 3x3- 4 razy.

[krzyk] [krzyk] [krzyk]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1