pomysł na projekt!

0

Otóż mam pomysł na wspólny projekt. Jest to program + algorytm kompresji plikow graficznych. Tak se siedze i widze, ze obrazek 100x100 cały biały zajmuje w roznych formatach okolo kilka kb!. Gdyby tak wymyśleć zapis grafik w pliku teksatowym jako string. Np. cały bialy rysunek by sie tylko dało tekst w stylu "od tego do tego ten kolor" - oczywiscie odpowiedni zapis. Wtedy proste rysunki by zajmowały smiesznie mało. Co wy na to ? Odpiszcie co o tym myslicie. Byśmy mogli zrobić takie rozszerzenie i wlasną przeglądarke tych plikow. Wiem ze JPG ma takie cos "niby",ale jednak z moich obserwacji wynika ze nie wychodzi to mu za bardzo.

Proszę o wypowiedzi! - jak bedą pozytywne to dam jakies pomysły = juz mam wlasciwie ale musze miec wasze zdanie!

0

JPG działa na tej samej zasadzie i nie ze mu nie wychodzi tylko jpg nie widzi rzeczywistej barwy (np: rysunek jest niebieski) tylko widzi numery kolorów (dla człowieka color1 i color2 to niebieski ale dla programu który kompresuje to np: 250 i 251 :P).

0

jeżeli chodzi o ten biały obrazek 100*100 to po zapisaniu go w Paincie ma 1.62 kB, a fizycznie najmniej 4.00 kB bo tali zdaje się jest możliwy najmniejszy klaster - czyli opisanie go w postaci powiecmy jakiegoś stringa nic nie zmieni i tak zajmie te 4.00 kB. Natomiast jeżeli chodzi o większe pliki hmm... ciekawe , czy gra jest warta świeczki.

0

Detox przypomnij sobie ile było pomysłów na wspólny projekt i ile wypaliło..
bo jeżeli mnie pamięć nie myli to tylko przeglądarka netowa osiągnęła ok 40% gotowści

0

Otóż mam pomysł na wspólny projekt. Jest to program + algorytm kompresji plikow graficznych. Tak se siedze i widze, ze obrazek 100x100 cały biały zajmuje w roznych formatach okolo kilka kb!. Gdyby tak wymyśleć zapis grafik w pliku teksatowym jako string. Np. cały bialy rysunek by sie tylko dało tekst w stylu "od tego do tego ten kolor" - oczywiscie odpowiedni zapis. Wtedy proste rysunki by zajmowały smiesznie mało. Co wy na to ? Odpiszcie co o tym myslicie. Byśmy mogli zrobić takie rozszerzenie i wlasną przeglądarke tych plikow. Wiem ze JPG ma takie cos "niby",ale jednak z moich obserwacji wynika ze nie wychodzi to mu za bardzo.

Proszę o wypowiedzi! - jak bedą pozytywne to dam jakies pomysły = juz mam wlasciwie ale musze miec wasze zdanie!

BMP - 1.62 KB
GIF - 156 bajtów
PNG - 100 bajtów
Nie wiem ile zajęłoby to w RLE, ale sądzę, że najmniej ze wszystkich...
Ale wystarczy PNG. Jeżeli zapiszesz obraz w mniej niż 100 bajtów (wraz z parametrami obrazu takimi jak wymiary, kolor, rozmiar i typ) to proszę bardzo.

0

hmm - u mnie obrazek 1000x1000 cały biały ma 16 kb. Myślałem juz nad algorytmem. Gdyby tak w pliku zapisywać poszczególne ZMIANY kolorów a nie same kolory to by mniej zajmowało (jadąc kolejno piksel w prawo). Np.

poczatkowy kolor, przyrost, przyrost, przyrost .....

czyli:

#000000 +5 +7 +8 +9

czy jakoś tak

Gdyby przyrost był ujemny to oczywiście minus. Kiedy mamy całe pole tego samego koloru mozna takie cos

#000000 (5), gdzie 5 to ilosc pikseli tego samego koloru.

Program by robił zawsze 2 proby konwersji (w pionie i w poziomie) i zapisywał wersje która mniej zajmuje (a w nagłówku ta informacja aby de"szyfrator" wiedział jak to odczytać. Te wszytskie pomysły to oczywiście mam na razie w głowie i są do przemyślenia. Co wy na to?

0

AHA! - bym zapomniał - jeszcze jedno. JPG rozmywa rysunek, a to miałby być oczywiście format który nie zmienia rzeczywistej barwy i obrazu rysunku!

0

jeszcze trzebaby napisac do microsoftu, aby zaimplementowal obsluge ww typu pliku w nowej wersji Windowz:)

0

AHA! - bym zapomniał - jeszcze jedno. JPG rozmywa rysunek, a to miałby być oczywiście format który nie zmienia rzeczywistej barwy i obrazu rysunku!

Odpowiedź: wavelet. Kompresja falkowa wprowadza bardzo niewielkie zmiany i praktycznie brak efektów blokowych (największa zmora DCT).
A jeżeli chcesz mieć opis tekstowy obiekty to wykorzystaj formaty wektorowe.
Biały okrąg na czerwonym tle.
Rectangle(rozmiar)
Circle(rozmiar)

Jeżeli chcesz, żeby to można było w internecie wykorzystywać to proponuję SVG :)

0

Sopox:-) można by wziąć pętle i,j i zapisać ... hmmm tak nie... zapis pozostawiam algorytmikom a ja jestem od przeglądarek;P

Aha i przydały by sie konwertery JPG/BMP/GIF/EMF/WMF :) ale to już nieproblem...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0