no Right click...; i win close

0

..::no Right click::..

Jak zrobić aby w formie gdziekolwiek się klikło pokazał się ShowMessage, nawet po kliknięciu na kontrolce flasha.

..::win close::..

I drugi temat, tu aby nie zaśmiecać forum.
Mam funkcję wykrywającą zamknięcie systemu. Gdy app wykryje "closa" owiera się okno (takie jak do okno logowania w Nowellu gdzie inicjuje dyski sieciowe) i jego funkcją jest zamknięcie połączenia, zapisanie zmian itp. Wszystko co robi wpisuje do Memo. Ale chodzi o to, że prog nie zdąża zakończyć zadań, a system już wymusza jego zamknięcie... Jak na chwilę wstrzymać zamknięcie systemu a potem uruchomić. (Aby działało w szystkich winach..) Zm góry dzięki!!!

--
Polacy nie piją - oni degustują,
Rosjanie nie chleją - oni ucztują...
A co u Was... ;)

0

..::no Right click::..

Jak zrobić aby w formie gdziekolwiek się klikło pokazał się ShowMessage, nawet po kliknięciu na kontrolce flasha.

Musisz dać:

if button=mbright then
showmessage(...);

w onmousedown formy. Z kontrolką flasha powinno być analogicznie, ale możliwe, że się nie da, bo kiedyś np. próbowałem podstawić własne popupmenu i się nie dało.

--

Delphi 6

Pozdrówka

0

Win Close
Wstrzymać to jest ciężko. Przed zamknięciem systemu windows wysyła komunikat o zamykaniu. Jeżeli program zwróci True po tym komunikacie to następuje zamknięcie systemu. Jeżeli False to system nie zamyka się. Można więc uniemożliwić zamknięcie podając False.
Żeby wstrzymać nalezałoby opóźnić zwrócenie True (czyli przedłużyć przetwarzanie komunikatu). Tylko jak to zrobić...

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC: #4programmers, warszawa.ircnet.pl (POLNet)

0

heheh
a ja mam wlasnie problem odwrotnego typu...
po uzyciu pewnego komponentu system nie chce sie zamknac gdy aplikacja jest uruchomiona...:DD

0

co do win closa mam pomysł...gdy program wykruje zamknięcie systemu zwruci wartość false jak ktoś napisał i anuluje zamkanięcie, potem wykona to co wykonać powinien i zamknie system skryptowo... tylko jak wykryć czy poleceniem było wyloguj, uruchom ponownie czy zamknij ??? [glowa] ..

co do right clicka nie chodzi mi onmousedown - bo to znam . tylko aby prog monitował kliknięcie myszki i po kliknięcu prawym klawiszem gdziekolwiek i naczymkolwiek na formie anulował to albo wyświetlał message...może wie ktoś jak to zrobić???

--
Polacy nie piją - oni degustują,
Rosjanie nie chleją - oni ucztują...
A co u Was... ;)

0

podejmuje się ktoś wykonania app takiej jak napisałem powyżej??? jeśli tak proszę o współpracę... ;)

--
Polacy nie piją - oni degustują,
Rosjanie nie chleją - oni ucztują...
A co u Was... ;)

0

<quote>co do win closa mam pomysł...gdy program wykruje zamknięcie systemu zwruci wartość false jak ktoś napisał i anuluje zamkanięcie, potem wykona to co wykonać powinien i zamknie system skryptowo... tylko jak wykryć czy poleceniem było wyloguj, uruchom ponownie czy zamknij ??? [glowa] ..
Wyloguj lub zamknij to nie ma problemu.
Wyloguj: CTRL_LOGOFF_EVENT
Zamknij: CTRL_SHUTDOWN_EVENT

co do right clicka nie chodzi mi onmousedown - bo to znam . tylko aby prog monitował kliknięcie myszki i po kliknięcu prawym klawiszem gdziekolwiek i naczymkolwiek na formie anulował to albo wyświetlał message...może wie ktoś jak to zrobić???

Hook na myszę?

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC: #4programmers, warszawa.ircnet.pl (POLNet)

0

tak - konkretnie chodzi o Acive-X flasha i to głupie menu po naciśnięciu prawym klawiszem - umie ktoś to unicestwić ;) ?

--
Polacy nie piją - oni degustują,
Rosjanie nie chleją - oni ucztują...
A co u Was... ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1