[pas] Do szkoły - prosze o pomoc !!

0

Potrzebuje zrobic procedure, ktora wpisze w tablice 9x9 zbior losowych liczb. Raczej z uzyciem Randomize; w Turbo Pascalu. Tablica musi byc zdeklarowana
Array[1..9,1..9] OF INTEGER;

PROSZE POMOC - NA PONIEDZIALEK TO !!--Pozdrawiam
Gw

0

Randomize;
for n:=1 to 9 do
begin
for j:=1 to 9 do
begin
Tablica[n,j]:=Random(100);
end;
end;

Jakoś tak :)--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

program tablica;
uses crt;
var t1:array[1..9,1..9] of integer;
a:byte;
begin
clrscr;
randomize;
for a:=1 to 9 do
begin
t1[a,a]:=random(20)+1;
end;
for a:=1 to 9 do
write(t1[a,a],' ');
readln;
end.

chyba dobrze--Pozdrowienia [cya]
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Hm no to ostatnie jest ok, ale jest problem, mianowicie on ma wyswietlac 9 ciagow 9. znakowych, a wyswietla jeden po modyfikacji. Tzn:
FOR a := 1 TO 9 DO
BEGIN
Write(t1[a,a]);

Wyswietli dane:
t1[1,1]
t1[2,2]
t1[3,3]
...
t1[9,9]
a nie wyswietli np.
t1[3,5]

Chyba wiecie w czym rzecz, zapelnionych ma byc 81 pol (9x9);--Pozdrawiam
Gw

0

Waldi napisał:

program tablica;
uses crt;
var t1:array[1..9,1..9] of integer;
a, b:byte;
begin
clrscr;
randomize;
for a:=1 to 9 do
for b:=1 to 9 do
t1[a,b]:=random(20)+1;
for a:=1 to 9 do begin
for b:=1 to 9 do
write(t1[a,b],' ');
writeln
end;
readln;
end.

chyba dobrze

Teraz jest dobrze :)

--
Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Znow wyswietla od [1,1] do [9,9].
Ale dzieki, juz sobie poradzilem, w podobny sposob.--Pozdrawiam
Gw

0

Vogel napisał:
Waldi napisał:
&gt
&gtprogram tablica;
&gtuses crt;
&gtvar t1:array[1..9,1..9] of integer;
&gt a, b:byte;
&gtbegin
&gtclrscr;
&gtrandomize;
&gtfor a:=1 to 9 do
&gtfor b:=1 to 9 do
&gtt1[a,b]:=random(20)+1;
&gtfor a:=1 to 9 do begin
&gtfor b:=1 to 9 do
&gtwrite(t1[a,b],' ');
&gtwriteln
&gtend;
&gtreadln;
&gtend.
&gt
&gtchyba dobrze
&gt
&gtTeraz jest dobrze :)
&gt

Masz racje bo tak wypełniał tylko pola 1,1 2,2 itd --Pozdrowienia [cya]
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Var Tablica : array [1..9,1..9] of Integer;
i,j : Integer;
Begin
Randomize;
for j:=1 to 9 do
for i:=1 to 9 do
Tablica[i,j]:=Random(10)
End.

Krócej się nie da [hurra]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1