[WinAPI?] Large or small fonts?

0

Jak programowo odczytac, czy w ustawieniach wlasciwosci ekranu sa wybrane duze fonty (Large fonts - sorry nie mam polskich win i nie wiem jak sie to tam nazywa) czy male fonty (Small fonts). --Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

var
Monitor: HDC;
Rozdz: Integer;
begin
Monitor := GetDC(0);
Rozdz := GetDeviceCaps(Monitor, LOGPIXELSY);
ReleaseDC(0,Monitor);
case Rozdz of
48:ShowMessage('CGA');
72:ShowMessage('EGA');
96:ShowMessage('VGA - czyli typowe SmallFonts');
120:ShowMessage('SVGA i nowsze - czyli LargeFonts');
else
ShowMessage('Coś nie wyszło');
end;
end;
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dzieki Dryobates, na Ciebie mozna zawsze liczyc!!!

Powiedz tylko, czy na pewno to sprawdziles. Tzn czy na 100% wartosc zmienia sie ze 120 na 96 przy zmianie z Large na Small. Bo u mnie zwraca 120 przy Large (wiec OK), ale nie moge zmienic na Small bo to wymaga restartu a mam cholerne WinNT server i nawet nie mam praw do restartu. Moglbym guzikiem, ale jeszcze marudzi cos o isntalowaniu fontow... A musze wiedziec na pewno:)--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
Powiedz tylko, czy na pewno to sprawdziles. Tzn czy na 100% wartosc zmienia sie ze 120 na 96 przy zmianie z Large na Small. Bo u mnie zwraca 120 przy Large (wiec OK), ale nie moge zmienic na Small bo to wymaga restartu a mam cholerne WinNT server i nawet nie mam praw do restartu. Moglbym guzikiem, ale jeszcze marudzi cos o isntalowaniu fontow... A musze wiedziec na pewno:)

Small to na 100% 96 (ja mam takie).
Large sprawdzić nie mogę, bo mój monitor nie wytrzymuje tego (14' ;-( )

W opisie czcionek monitora jest rozdzielczość:
96 DPI - czcionka normalna
120 DPI - czcionka duża
i jest jeszcze możliwość ustawienia niestandardowej

Przykład odczytu i spis rozdzielczości i odpowiadających im trybom pracy pochodzi z Windows SDK (któryś z dodatków).

Tyle wiem.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dziala!!! dzieki!!

znalazlem kompa na ktorym moge ustawic large (120) small (96) i nawet custom. Wszystko pieknie czyta. --Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1