Zbiory

0

Witam!

Mam mały problem, nie wiem jak za pomocą np. ShowMessage (), lub w kontrolce Memo wyświetlić wszystko co jest w zbiorze. Proszę o dorzucenie jakiegoś przykładziku!
[hurra]

--

Trebuczet
TurboPascal, Delphi 6, C, C++, OpenGL

0

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
type
TDniTygodnia = (Pn, Wt, Sr, Cz, Pt, So, Nd);
TDniPracy = set of TDniTygodnia;
var
Dni: TDniPracy;
Dzien: TDniTygodnia;
begin
Dni := [Pn, Wt, Sr, Pt, Cz];
for Dzien := Pn to Nd do
if Dzien in Dni then
case Dzien of
Pn: Memo1.Lines.Add('Poniedziałek');
Wt: Memo1.Lines.Add('Wtorek');
Sr: Memo1.Lines.Add('Środa');
Cz: Memo1.Lines.Add('Czwartek');
Pt: Memo1.Lines.Add('Piątek');
So: Memo1.Lines.Add('Sobota');
Nd: Memo1.Lines.Add('Niedziela');
end;
end;
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

uses
TypInfo;

type
TDniTygodnia = (Pn, Wt, Sr, Cz, Pt, So, Nd); //musi byc globalnie deklarowany typ
TDniPracy = set of TDniTygodnia;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
Dni: TDniPracy;
Dzien: TDniTygodnia;
begin
Dni := [Pn, Wt, Sr, Pt, Cz];
for Dzien := Pn to Nd do
if Dzien in Dni then
Memo1.Lines.Add(GetEnumName(TypeInfo(TDniTygodnia), Integer(Dzien)));
end;
--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
uses
TypInfo;
...
Memo1.Lines.Add(GetEnumName(TypeInfo(TDniTygodnia), Integer(Dzien)));

To nie fair. Ani słowa nie ma na temat GetEnumName w pomocy :(, a o TypInfo tylko wzmianki.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:

&gtTo nie fair. Ani słowa nie ma na temat GetEnumName w pomocy :(, a o TypInfo tylko wzmianki.
&gt

Pomoc to nie wszystko, ksiazki tez trzeba czytac :-) :-) :-)

(Delphi. Almanach, Ray Lischner, helion)--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
Pomoc to nie wszystko, ksiazki tez trzeba czytac :-) :-) :-)

(Delphi. Almanach, Ray Lischner, helion)

70 zł ??!! Za tą cenę to ja mam opłacone 1,5 miesiąca połączenia z internetem, gdzie mogę wypytywać takich jak Ty, którzy już to przeczytali, o takie rzeczy, lub samemu przejrzeć kody źródłowe Delphi (to jest to co kocham w wersjach Delphi bardziej zaawansowanych niż Personal/Standard)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Dryobates napisał:
samemu przejrzeć kody źródłowe Delphi (to jest to co kocham w wersjach Delphi bardziej zaawansowanych niż Personal/Standard)

Czasami można było nawet popoprawiać błędy w komponentach :) Ale teraz mam D6Personal na legalu bez źródeł :(--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Dryobates napisał:
&gt70 zł ??!! Za tą cenę to ja mam opłacone 1,5 miesiąca połączenia z internetem

:(((( u mnie 70 zl to &ltpol miesiaca internetu z kablowka...

BTW, Dryobates, jakbys poszukal w archiwum ;-) ;-) ;-) ...

http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=6146

No dobra, wiem ze to akurat trudno znalezc zwyklym searchem.

No i ladniej byloby:
Memo1.Lines.Add(GetEnumName(TypeInfo(TDniTygodnia), Ord(Dzien)));

Przypomnialem sobie jak zajrzalem do tego starego postu:)))

Pozdrowka

--
Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1