[Delphi6] Zmiana rozszerzenie pliku

0

Czy wie ktoś moze jak z poziomu Delphi zmienić rozszerzenie pliku?
Nie chodzi mi tu o kopiowanie z miejsca w miejsce ale o zwykłą zmianę.

Z góry dziękuję.

hmm...

0

Pochwalony!
Do takiego czegoś służy poleconko ChangeFileExt. Podaje się dwa parametry. Pierwszy to ścieżka pliku, a drugi - nowe rozszerzenie.
ChangeFileExt(const FileName : String; const Extension : String);
przykładzik:
ChangeFileExt('pliczek.txt', 'bat');

*coś mogłen nachrzanić, sorki... pisałem z gło,wy :)----
Patryk Kiciński
[email protected]
http:*www.PAST-SKRIPTUM.prv.pl
http://www.STRONEK.prv.pl
http://www.FIRMS.prv.pl
GG : #2975390

0

Dzięki ale coś mi to nie chce działać.
Nie wiem co z tym zrobić.

0

KiteK napisał:
ChangeFileExt('pliczek.txt', 'bat');

To nie zmienia nazwy pliku, tylko zwraca jego nazwę z innym rozszerzeniem :P--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

to dawaj tak :
for i:=0 to Lenght(nazwa)-3 do
newanazwa:=newanazwa+nazwa[i];

newanazwa:=newanazwa+'c***' :)--||===

0

werw0e napisał:
to dawaj tak :
&gtfor i:=0 to Lenght(nazwa)-3 do
&gt newanazwa:=newanazwa+nazwa[i];
&gt
&gtnewanazwa:=newanazwa+'c***' :)

ten kod nie będzie dobrze działał :-) :P :D {browar} --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

c**** pisze się przez CH ha ha :D

hmm... a zmiana nazwy plików:

sysutils.RenameFile('C:\pliczek.txt',ChangeFileExt('C:\pliczek.txt', '.bak')) ;

0

Dzięki wszystkim za podjęcie tematu.

Teraz już działa. Spoko

{brawo}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1