strony www

0

Jak w d6 pobrać źródła strony internetowej mając jej adres, dokładniej chodzi mi o sam text który jest na stronie.

0

Słuchaj, masz dwie możliwości:

  1. Najprostsza (i trochę śmieszna) rzecz na świecie:
    wstawić na formatkę komponent Memo albo inny; ustawić go żeby był ukryty, potem gdy ktoś
    wybierze plik, ustawić na show, otworzyć ten plik, tekst pola memo zapisać do zmiennej i schować
    go z powrotem
    (jest to metoda bardzo prosta i śmieszna (niektórzy powiedzą że nieprofesjonalna:-))
  2. Bardziej profesjonalna:-)
    stworzyć zmienną tekstową; gdy użytkownik zechce otworzyć plik to do niej zapisać treść
    i już. (to też w sumie prościutkie rozwiązanie)

Jakbyś miał jakieś problemy ze zrobieniem którejś z tych porad to daj znać na forum, ale szybkiej odpowiedzi nie gwarantuje:-).

P.S. A co, robisz edytor stron WWW?
Jeśli tak, to powodzenia!

0

Dzieki za rade, kiedyś się przyda, ale na razie nie o to mi chodziło. Chodzi mi o to żeby nie otwierając przeglądarki zapisać text (obojetne gdzie) zawarty na jakiejś stronie (np: http://www.4programmers.net :) ), może też być źródło strony, wtedy tylko wytne niepotrzebne rzeczy

0

Komponent HTTPGet , a w nim zamisat binarny czy coś podobnego daj String, text lub tym podobne :)
Jest w http://www.4programmers.net/zrodla/kody_delphi.html--Delphi 6
Pozdrowienia,
Imperior

0

Jeszcze nie sprawdziłem, ale wielkie dzięki z góry!

0

Aha, no tak, nawet się nie wczytałem w pytanie.
Ale widzę, że odpowiedź na nie i mnie się przyda:-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0